• DOLAR 32.51
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2498.11
  • ...
Cumhurbaşkanı seçim esasları belirlendi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

HABER MRK - YSK'nın cumhurbaşkanı adayına getirilen yasakları da içeren ve seçim çalışmalarıyla ilgili kuralları içeren genelgesi Resmi Gazete'de yayımlandı.


 

Buna göre, seçimin başlangıç tarihi 29 Haziran olarak kabul edilirken, ilk oylama 10 Ağustos 2014 Pazar günü, ilk oylamada geçerli oyların salt çoğunluğu sağlanamadığı takdirde ikinci oylama 24 Ağustos 2014 Pazar günü yapılacak. Yurt dışında yaşayanlar için ise, bulundukları ülkede oy kullanma tarihleri, ilk oylama 31 Temmuz - 3 Ağustos 2014, seçimin ikinci oylamaya kalması durumunda ise, ikinci oylama 17 - 20 Ağustos 2014 tarihleri olarak belirlendi.

Cumhurbaşkanı, Başbakan ve milletvekili aday olursa makam araçlarına binemeyecek, devletin açılış ve temel atma törenlerine katılamayacak. Bunun yanında siyasi partiler, cumhurbaşkanı adayları için miting düzenleyebilecek.
Başbakan, bakanlar, milletvekilleri ile aday olması halinde görevde bulunan Cumhurbaşkanı ve diğer adayların seçim propagandası ile ilgili yapacakları gezilere hiçbir memur katılamayacak.

Oy pusulası fotoğraflı olacak
Cumhurbaşkanlığı seçimi oy pusulasında isimle birlikte fotoğraf kullanılacak. Böylece Türkiye de ilk kez fotoğraflı oy pusulası uygulamaya girmiş olacak.
 

Mal bildirimi
Cumhurbaşkanı adaylarının YSK'nın internet sitesinden temin edecekleri mal bildirimi formunu 29 Haziran - 03 Temmuz 2014 tarihleri arasında kapalı zarfta Yüksek Seçim Kurulu Başkanlığı'na vermeleri gerekiyor.


 

Adaylara yapılacak bağışlar
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan gerçek kişilerden yardım ve bağış alabilecek, yabancı devletlerden, uluslararası kuruluşlardan, tüzel kişilerden ve Türk uyruğunda olmayan gerçek kişilerden bağış ve yardım alamayacaklar.
Adaylar sadece nakdî yardım alabilecek, ayni yardım kabul edemeyecekler.
Adaylara bir kişi en fazla 9 bin 82 TL bağış yapabilecek. Aday seçim hesabında birikip de harcanmayan bağış paraları Hazine’ye kalacak.


 

Seçim propagandası
Açık yerlerde propaganda 11 Temmuz-9 Ağustos tarihleri, ikinci oylamaya kalması halinde 11 Ağustos-23 Ağustos tarihleri arasında yapılabilecek. Siyasi partiler, destekleri aday lehine açık veya kapalı yer toplantıları yapabilecek. Yurt dışında hiçbir surette propaganda yapılmayacak.


 

Bazı seçim yasakları ise şöyle belirlendi:
- Vatandaşların elektronik posta adreslerine, telefonlarına görüntülü, sesli veya yazılı mesaj gönderilemeyecek.


- Oy verme gününden önceki 10 gün içinde yazılı, sözlü ve görsel basın yayın araçlarıyla kamuoyu araştırmaları, anketler, tahminler, mini referandum gibi adlarla vatandaşın oyunu etkileyecek biçimde yayın yapılamayacak.


- Siyasi partiler ve adaylar, herhangi bir hediye ve eşantiyon dağıtamayacak.
- El ilanları ve diğer matbuat üzerinde Türk Bayrağı ile dini ibareler kullanılamayacak.

Bu haberler de ilginizi çekebilir