• DOLAR 32.541
  • EURO 34.924
  • ALTIN 2433.141
  • ...
STK`LAR TERÖRİZE EDİLMEK İSTENİYOR
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Geçmişte İhya Der’e de yasal faaliyetlerinden dolayı ceza veren aynı mahkemenin bir yanılgı içinde mi yoksa bilinçli bir siyasi tavır içinde mi olduğu merak konusu oldu. Ayrıca yasal faaliyetlerin terörize edilmek istendiği, STK’lar tarafından vurgulandı.

İlginçlikler bununla bitmiyor. Yasal faaliyetlerde bulunan SKT üyelerine verilen cezayı protesto etmek için Hak ve Özgürlükler Platformu gönüllüleri, okudukları protesto metinleri için de ifadeye çağrıldı. Siyasilerin, ‘herkes için hukuk, herkes için adalet, herkes için özgürlük’ çağrıları artık sorgulanmaya başlandı

Yasal faaliyetleri suç sayan Malatya 3. Ağır Ceza Mahkemesi İslami STK üyelerine toplamda 50 yıl ceza vererek hukuku hiçe saydı. Mahkemenin imza attığı bu karara STK’lar tepki gösterirken Amerika’da halen devam eden bir mahkeme dikkat çekti. Amerika’da 2010 yılında siyonist rejim büyükelçisinin konuşmasını protesto ettikleri için bir grup Müslüman öğrenci hakkında altışar ay hapis cezası talebiyle dava açıldı. Dava gerekçesi ise Siyonist elçisine tepki gösteren Müslüman öğrencilerin sık sık slogan atması nedeniyle siyonist elçinin konuşmasının 20 dakika gecikmesi olarak gösterildi. Adıyaman’da ise siyonistler, düzenlenen eylemle protesto edilmişti. Ancak Adıyaman’daki eylem Amerikalı öğrencilerin eylemi gibi değerlendirilmedi ve o öğrencilere verilmek istenen cezadan daha ağır cezaya çarptırıldılar. Yerel mahkeme tarafından  bu STK üyelerine yıllarla ifade edilecek cezalar verildi. Bu durum “STK’lar israil’i protesto etmek için Amerika’ya mı gitsinler” yorumunu beraberinde getirdi.

NELER OLMUŞTU?

19 Ekim 2010 tarihinde Adıyaman Merkez, Samsat ve Kâhta ilçelerinde İslamî hassasiyetleri ile öne çıkan Sivil Toplum Kuruluşları’na yönelik bir operasyon düzenlenmişti. Operasyonlarda, Adıyaman Vahdet-Der üyelerinden Hüseyin Demir, Ahmet Yıldırım, Kâhta’da Mustazaf-Der Kâhta şubesi sekreteri Mustafa Yetiş ile dernek üyelerinden İsmail Alpaydın, Ahmet Kalan ve Kamil Demiral gözaltına alınmıştı. Hazırlanan iddianameyle İslami Sivil Toplum Kuruluşlarının yaptığı Kutlu Doğum etkinlikleri, Kur’an yakmayı protesto etmeleri, İsrail ve Amerika’yı protesto etmeleri, Hz. Fatma’yı anmaları, fakir insanlara yardımda bulunma ve hatta pikniğe gitmeleri bile örgütsel suç olarak gösterilmişti. Malatya 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 8 Eylül 2011 tarihinde görülen davanın duruşmasında Mustafa Yetiş’e örgüt üyeliğinden 10 yıl 6 ay, Ahmet Kalan, Hüseyin Demir, İsmail Alpaydin ve Kamil Demiral’a 7 yıl 6’şar ay ve Ahmet Yıldırım’a da 9 yıl hapis cezası verildi.

BU KARARLAR İSTİKLAL MAHKEMELERİNİ HATIRLATTI

Adıyaman: Operasyonların hukuksuz olduğunu ifade eden STK’lar, verilen kararların ise tamamen zorbalıktan kaynaklandığını vurguladı. Böylesine hain kararlarla İslami çalışmaların önüne geçilmek istendiğinin altını çizen STK’lar, uygulamaların istiklal mahkemelerini hatırlattığını ifade etti. Tepkiler kapsamında Adıyaman’da kitlesel basın açıklaması yapan İnsani Hak ve Özgürlükler Platformu, Malatya 3. Ağır Ceza Mahkemesinin 6 STK üyesine verdiği “50 yıl hapis” cezasına sert tepki gösterdi. Yapılan açıklamada, 21.yüzyılın Türkiye’sinde ‘’İleri Demokrasi’’ kavramlarının hükümetin en yetkilileri tarafından dile getirildiği bir dönemde, Malatya 3. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından eşine ancak İstiklal Mahkemeleri uygulamalarında rastlanacak bir karara imza atıldığı ifade edildi.

BU UYGULAMALAR YAKIN GELECEKTE LANETLE ANILACAKTIR

Açıklamada, “Bu karar bize Kel Ali ve benzerleri tarafından Bediüzzamanları, Şeyh Said’leri İskilipli Atıf Hoca’ları ve daha nice alimleri sarık taktığı, Kur’an ve Ezan-ı Muhammedi’yi okudukları için cezalandırılan mazlumları hatırlatmaktadır” denilerek, “Yakın geçmişteki bu uygulamalara imza atanlar nasıl ki bugün lanetle anılıyor iseler, bu uygulamalar da şüphesiz yakın bir gelecekte lanetle anılacaktır” ifadeleri kullanıldı. Siyasi iktidarın ‘bu olay yargınındır’ diyerek sorumluluktan kurtulamayacağının vurgulandığı açıklamada, “İçişleri Bakanlığına bağlı kolluk kuvvetlerinin keyfi ve kindar uygulamaları neticesinde yasal ve hayırlı faaliyetler suç unsuru olarak savcıların önüne sunulmuştur” İfadesine yer verildi.

HUKUKTAN BAHSEDENLERİN SUSKUN DURMASI DÜŞÜNDÜRÜCÜDÜR

Şanlıurfa: Viranşehir Cami-Der Başkanı Mehmet Acet de yaptığı basın açıklamasıyla Malatya 3. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 6 STK üyesine verilen “50 yıl hapis” cezasını kınadı. İlgili Mahkemenin kararının kesinlikle hukuki olmadığını ifade eden Acet, “Yapılan faaliyetlerin tamamı yasal izin ile yapılmaktadır. Eğer yapılan bu faaliyetler suç ise söz konusu dernekler hangi faaliyetlerde bulunacaklardır” diye sordu. Acet, “Hukuktan bahseden bütün kesimlerin suskun olması düşündürücüdür” İfadelerini kullandı.

SERSERİLER TAŞLIYOR, POLİS İSE TACİZ EDİYOR

Her gün PKK yandaşları tarafından derneklerin taşlanmakta ve kundaklanmakta olduğunu söyleyen Acet, “Emniyet güçleri de bizi takibe almakta ve taciz etmektedir. Yargı da söz konusu STK’ların bütün faaliyetlerini suç saymaktadır. İslami hassasiyetli STK’lar kıskaca alınmış olup adeta linçe tabi tutulmuştur. Bu hukuksuzluğu şiddetle kınıyoruz. Büyük hesabın görüleceği mahşer gününü hatırlatır ve bu zulme çanak tutanları Allah’a havale ediyoruz” dedi.

ÜZÜLMEYİN GEVŞEMEYİN

Şanlıurfa: Birecik: Malatya 3. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 6 İslami STK üyesine verilen 50 yıllık hapis cezasına Birecik Uhuvet-Der’den de sert tepki geldi. Uhuvet-Der Başkanı İ. Halil Barlak, İleri demokrasi söylemlerinin arttığı ve sivil anayasa çalışmalarının gündemde olduğu bir dönemde İslami duyarlılıkları ile bilinen STK üyelerine verilen cezaları kınadığını ifade etti. Hükümete seslenen Barlak, “İslami STK’lara yapılan baskınlar ve yöneticilerine verilen cezalardan habersiz olamazsınız. Çünkü görüyoruz ki hemen hemen toplumun her kesiminde meydana gelen olaylara müdahil oluyor, açıklamalar yapıyorsunuz. Soruyorum size, onlar bu ülkenin vatandaşı da biz değil miyiz? Biliyorsunuz ki bu ülkenin asli unsuru İslam ve Müslümanlardır. Sizleri Allah için adaleti ayakta tutanlardan olmaya davet ediyoruz” şeklinde konuştu. Son olarak, ceza alan STK üyelerine seslenen Barlak, ‘Üzülmeyin , gevşemeyin eğer inanıyorsanız üstün olan sizlersiniz’” dedi.

MUSTAZAF DER; YAPILAN HUKUKSUZLUĞU ŞİDDETLE KINIYORUZ

Batman: Batman Mustazaf-Der tarafından yapılan basın açıklamasında, Malatya 3. Ağır Ceza Mahkemesinin verdiği 50 yıllık ağır ceza kınandı. Batman Mustazaf-Der Yönetim Kurulu adına yapılan açıklamada, “Yasal olarak faaliyet sürdüren derneklerin yasal faaliyetlerinin suç sayılmasını protesto ediyoruz. Bu hukuksuzluğu, bu adaletsizliği şiddetle kınıyoruz” İfadeleri kullanıldı. Mahkemenin terör suçu kabul ettiği faaliyetlerden ne kadar garip ki, iğne ucu kadar rahatsız olan kimsenin olmadığı belirtilen açıklamada, “Suç kabul edilenlerin tümünü Batman halkı da, Diyarbakır halkı da, Van halkı da, Adana, Urfa, Antep halkı ve daha pek çok kişi de işliyor. O halde bu şehirlerin etrafına surlar çevirmeli, şehirleri cezaevlerine dönüştürmeli!” denilerek tepki gösterildi.

DEVLET, YASAL STK’LARI TERÖRİZE ETMEK İSTİYOR

Gaziantep: İnsani Hak ve Hürriyetler Platformu tarafından Balıklı Parkında yapılan kitlesel basın açıklamasında, Adıyaman’daki İslami sivil toplum kuruluşlarının yönetici ve üyelerine yasal faaliyetlerinden dolayı verilen “50 yıl” hapis cezası tel’in edildi. Platform adına açıklamayı okuyan Mustazaf-Der Şube Başkanı Mehmet Kaya, “Bu karar hiçbir şekilde şiddete bulaşmamış, polise, askere, işyerlerine molotofla saldırmamış, polise taş atmayıp polisi tokatlamamış, tamamen yasal faaliyet yürütmüş insanların devlet eliyle cezalandırılması ve terörize edilmek istenmesinden başka bir anlam taşımamaktadır” dedi.

Doğruhaber

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir