• DOLAR 32.381
  • EURO 35.004
  • ALTIN 2326.06
  • ...
Mısır-israil Gizli Anlaşmaları Ortaya Çıkıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Mübarek döneminde imzalanan anlaşmalarla Mısır gibi enerji zengini bir ülke, İsrail`den petrol ve gaz ithal etti. Darbeyle işbaşına gelen yeni yönetim ise bu anlaşmaların devamı için çaba gösteriyor.

Al Jazeera Araştırma Birimi, Mısır ile İsrail arasında Hüsnü Mübarek döneminde yapılan ve geçen yıl darbeyle işbaşına gelen Sisi yönetiminde devam ettirilmesi için çaba gösterilen gizli enerji anlaşmalarını ortaya çıkardı.

Pazartesi akşamı yayınlanacak `Mısır`ın Kayıp Gücü` isimli programda Mısır`ın petrol ve doğalgaz endüstrisinin gizli kalmış hikayesi anlatılacak.

Elde edilen bilgiler, zengin işadamlarının bu gizli anlaşmalardan nasıl kazanç sağladıklarını ve ülkenin kısa bir süre içerisinde gaz konusunda İsrail`e nasıl bağımlı hale gelebileceğini gösteriyor.

Belgesel, önemli bir gaz ihracatçısı konumunda olan Mısır`ın imzaladığı anlaşmaların ülkedeki enerji sektörünü nasıl harap ettiğini, daha önce Mısır`a ait olan rezervlerin İsrail`in eline nasıl geçtiğini de gözler önüne serecek.

Tel Aviv`den itiraflar

Programda, Tel Aviv kaynakları, eski cumhurbaşkanı Muhammed Mursi`nin darbeyle devrilmesinin ardından, İsrail`den Mısır`a gaz akışının devamını sağlamak için yeni yönetimin yürüttüğü gizli çabaları tek tek anlattı.

İsrail`in eski enerji bakanı Josef Paritzky, "Mısır`ın gaza ihtiyacı var ve biz de satıyoruz. Bundan iyisi var mı?" diyor.

`Mısır`ın Kayıp Gücü`, pazartesi akşamı Türkiye saati ile 22:00`de Al Jazeera Arapça`da, bir saat sonra ise Al Jazeera İngilizce`de yayınlanacak.

Araştırma beş ay sürdü

Beş ay süren araştırmalar kapsamında röportaj yapılan tek isim Paritzky değil. Ondan fazla endüstri uzmanı, eski ve yeni yetkililerin de görüşlerine yer verildi.

Araştırmacı gazeteci Clayton Swisher, milyarder bir işadamı olan ve İspanya`ya kaçan Hüseyin Salim`in izini sürdü.

2008 ila 2012 yılları arasında İsrail`le doğalgaz ticareti yapan bu işadamı gizli anlaşmaların kilit noktasında bulunuyor.

Mursi`yi koltuğundan etti

Program ayrıca demokratik yollardan başa geçen Muhammed Mursi`nin nasıl bu gizli mekanizmanın etkisiyle koltuğundan olduğunu gözler önüne seriyor.

Keza ABD`nin Mısır ve İsrail Büyükelçisi Edward Walker darbe yönetiminin asıl gayesinin İsrail ile olan ilişkileri sıkı tutmak olması gerekçesiyle, Washington için nasıl cazip olduğunu dile getiriyor.

İsrail`in eski büyükelçisi Oded Eran da benzer şekilde, yeni yönetimin, Mısır ve İsrail ilişkilerine enerji alanında yeni bir ilişki fırsatı sunduğunu söylüyor.

Program daha önce `Filistin Bildirileri` ve `Arafat`ı Öldürmek` gibi programlara imza atan ekip tarafından hazırlandı.

Kaynak: Al Jazeera

Bu haberler de ilginizi çekebilir