• DOLAR 32.589
  • EURO 34.858
  • ALTIN 2507.951
  • ...
Ukrayna`da Kaos ve Çevre Ülkelere Etkisi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Riyad Makev / Doğruhaber / Analiz

Ukrayna yeni başkan seçimlerinden hemen sonra Doğu Ukrayna bölgelerinde Rus yanlısı ayrılıkçılara karşı geniş çaplı askeri operasyona başladı. Ukrayna askeri birlikleri operasyonda savaş uçakları, askeri helikopterler ve zırhlı araçlar da kullanıyor. Yani Ukrayna’da bir iç savaş yaşanıyor. Donetsk, Lugansk şehirleri, bir referandum düzenleyip Ukrayna’dan ayrılıp bağımsız bir cumhuriyet kurduklarını açıklamışlardı. Hiç kimse için artık bir sır değil, tüm bu olayların arkasında şüphesiz Rusya bulunmaktadır. Ancak, “yeterli” deliller olmadığı için mi, yoksa Rusya ile daha fazla ilişkileri bozmamak için mi bilinmez, bu problemlerin ilk tetikleyicisi olan ABD-AB olaylara çok dikkatli yaklaşmaktadır. Dünyada öyle enteresan olaylar oluyor ki, Rusya Ukrayna’dan Kırım’ı kopardı. Ukrayna ise devam eden çatışmalar eşliğinde Başkanlık seçimi gerçekleştirdi. Mısır, sokaklar darbe karşıtlarıyla kaynarken Başkanlık seçimleri yaptı. Avrupa’da seçimlerde Avrupa Birliği karşıtları seçimleri kazandı. Tayland’da bir askeri darbe yapıldı ve son olarak da Suriye’de Esed, devam eden savaş eşliğinde kendini yeniden cumhurbaşkanı seçti.

Dünyada ciddi olarak bu gelişmelere bir tepki veren herhangi bir devlet yok. Yine Libya patlamak üzere olan bir bomba gibi durmakta. İngiltere, AB’den çıkabilirim sinyallerini veriyor. ABD-AB’nin elinin uzandığı her yerde darbeler, savaşlar ve gerginlikler yaşanırken, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin`in Avrupa Birliği`ne alternatif olarak gördüğü Avrasya Birliği`nin öncü adımlarını attı. İsrail yine Filistin’de zulme devam ediyor. Türkiye hakeza önümüzdeki cumhurbaşkanlığı seçimlerine kenetlenmiş ve Paralelcilerle uğraşıp duruyor.

DAHA DA ENTERESAN OLANI…

Daha da enteresan bir olay var aslında. Son yirmi yılda iki sefer büyük bir savaş yaşayan Çeçenistan’da Rusya’nın atadığı Başkan Ramzan Kadirov, nedense dünyada olan her olay hakkında yorum yapmaya başladı. Çeçenistan’da herhangi bir problem çözülmemişken, insanlar sadece kurmuş olduğu korku imparatorluğu dolayısıyla onu sevmek zorundayken Kadirov kendi halkını bırakıp, Suriye ve Ukrayna’yı ele aldı. Son zamanlarda her gün Suriye ve Ukrayna ile ilgili konuşan Kadirov bir Rus televizyon kanalına verdiği röportajında çarpıcı açıklamalarda bulundu. Kadirov kendini bir Rusya kahramanı olarak tanıttıktan sonra, “Ben ve arkadaşlarım Rusya’yı uluslararası terörden kurtardık.” dedi. Rus gazetecinin, ‘’Ukrayna’da Çeçenlerin, Ukrayna’dan ayrılmak isteyen ayrılıkçıların yanında Ukrayna ordusuna karşı savaştıkları konusundaki haberlere ne diyorsunuz?’’ sorusuna daha vahim bir açıklama getirdi. Kadirov, “ Biz, savaşmayı ve öldürmeyi seviyoruz. Benim kontrolümde binlerce savaşçı var. Biz son 10 senedir teröre karşı savaşıyoruz. Biz savaşı ve öldürmeyi özledik” dedi. Ukrayna’ya savaşçı göndermediğini söyleyen Kadirov, “Gönüllü olarak giden ve savaşan 14 kişi var. Onlardan biri öldü 2 kişinin de yaralandığını biliyorum sadece” dedi. Ben gönüllü olarak oraya gidenlere karşı ne yapabilirim, bana tabi olan veya benimle herhangi bir alakası olan insanlar değil onlar” dedi. Sonra tekrar saçmalamaya başladı, “Bizim şuanda gönüllü olarak Ukrayna’ya gitmek için başvuran 74 bin kişi var. Eğer 14 kişi bu kadar ses yapmış ise, ben 74 bin kişi göndersem ne olur siz düşünün” dedi. Kadirov Ukrayna’da yapılan seçimlerin meşru olmadığını, Batı taraftarlarının meşru olarak seçilen gerçek başkanına karşı darbe yaptığını savundu.

PARA KARŞILIĞI SAVAŞA GÖNDERİLİYORLAR

Ukrayna’da aslında savaşan “Vostok” birliğinde yaklaşık 400 Çeçen bulunduğu sanılıyor. Çeçenistan’da, Ukrayna’da savaşan gönüllere için günlük beş bin ruble, aylık ise ayrıca 50 bin ruble para verildiği konuşuluyor. Dolayısıyla işsizlikten geçinemeyen Çeçen gençler oraya gidip savaşmak istiyorlar. Çeçenistan’da aynı şekilde Suriye’ye gidenler için de büyük imkânların bulunduğu yönde propaganda yapılıyor. Ancak, Çeçenistan’dan gençleri savaşa gönderenlere ve bu propagandayı yapanlara hiç kimse bir şey demiyor. Savaşa katılmak üzere yola çıkan kişi yakalanırsa cezaevinde buluyor kendini. Bilinçli bir şekilde Çeçenistan’dan gençleri dışardaki olaylara göndermek için uğraşanlar FSB’den başkası değildir. Ukrayna’da kaçırılan Rus gazetecileri, AGİT teşkilatı bile kurtaramamışken Kadirov kurtardı. Kadirov, “Gazetecileri nasıl kurtardınız?” sorusuna “benim orada çok iyi bağlantılarım var” dedi.

Aslında yapılan, Rusya’nın fiili olarak Rus askerlerini göndermemek için “gönüllü” adı altında Kuzey Kafkasya Cumhuriyetleri’nden Rus yanlısı yöneticilerin emri altındaki polisleri oraya göndermektedirler. Kendi iktidarlarını uzatabilmek adına Putin’in isteklerini yerine getirmek için uğraşan bu sahte liderler aslında kendi halklarını yok ettiklerinin farkında değiller.

Ukrayna meselesi gittikçe çıkmaz hale gelmektedir. Ukrayna ordusu daha büyük operasyonlara başlamadı. Şu anda Ukrayna’nın yaptığı, ayrılıkçıların bulunduğu bölgeleri çember altına almak. Çember daraltma operasyonu bittikten sonra esas operasyonun başlayacağı yönünde açıklamalar yapılıyor. Şu ana kadar çatışmalarda yüzlerce ayrılıkçı öldürüldü. Rusya, Ukrayna ordusunun esas operasyona başlaması halinde nasıl bir adım atacağı şimdilik bir sır. Ancak, Ukrayna sorunu komşu Türkiye, Moldova, Beyaz Rusya, Romanya için de bir tehlike teşkil ediyor. Bakalım sonuç nereye varacak.

Allah insanlara akıl fikir versin inşallah. Dünya menfaati için insan canı almak ne kötü bir şey. Allah büyük gazap vermeden bu zulümler durdurulmalı.
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir