• DOLAR 32.56
  • EURO 35.016
  • ALTIN 2434.696
  • ...
Öncelikli Görev Ablukanın Kaldırılması
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

MEHMET ÖZCAN / DOĞRUHABER

Hamas ve Fetih arasında varılan milli mutabakat çerçevesinde kurulan Filistin uzlaşı hükümetinin Ramallah’taki bakanları, Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın huzurunda yemin etti. Başbakanlığa Rami el-Hamdallah’ın getirildiği ve İçişleri Bakanlığı’nı da yürüteceği Filistin’in yeni kabinesi, 5’i Gazze’den olmak üzere 17 bakandan oluşuyor. Başbakan Rami El-Hamedallah, yapılan ilk kabine toplantısının ardından düzenlediği basın toplantısında, Gazze Şeridi’ne uygulanan ablukanın kaldırılmasının ve bölgenin yeniden imarının uzlaşı hükümetinin öncelikleri arasında olacağını söyledi.

Gazetemize konuşan Filistin eski Sağlık Bakanı Dr. Besim Naim, yeni kurulan Filistin milli mutabakat hükümetinin çalışmaları hakkında değerlendirmede bulundu. Yeni Filistin hükümetini bekleyen iç barış ve siyasi tutuklular sorunu, Gazze ablukası gibi birçok konuda sorularımızı cevaplayan Naim, önemli açıklamalarda bulundu. İşte Filistin eski Sağlık Bakanı Dr. Besim Naim’in sorularımıza verdiği cevaplar.

KURULAN HÜKÜMET BİR GEÇİŞ HÜKÜMETİDİR

Hamas hükümeti kendini feshederek tüm Filistin’i kapsayan uzlaşı hükümeti içerisinde yer aldı. Yeni hükümetin 17 bakanından 5 i Gazze’den. Kurulan bu teknokrat hükümetin israil’le ilişkileri olacak mı? Yeni Filistin hükümetini nasıl değerlendiriyorsunuz?

Bu hükümet bir teknokrat hükümetidir. Gazze’den hükümette görev alan kişiler herhangi bir siyasi tarafa mensup kimseler değildir. Kurulan bu hükümet bir geçiş hükümetidir. Herhangi bir siyasi programı yoktur. Devlet kurumlarının oluşturulması ve parlamento seçimlerine hazırlık yapmak gibi temel görevleri vardır. Siyasi bir pozisyonu bulunmamaktadır.

HÜKÜMETİ CİDDİ SORUNLAR BEKLİYOR

Yeni Filistin hükümetini bekleyen sorunlar nelerdir?

Kurulan Filistin hükümetini ciddi sorunlar beklemektedir. Halkın büyük bir desteğine sahip olması onun için büyük bir avantajdır. Hükümet halk arasında olumlu bir hava oluşturdu. Ancak halk daha önce yaşadığı hayal kırıklığını yaşamak istemiyor. Bu nedenle bu sürece umutlu ama temkinli yaklaşıyor.

BARIŞ İÇİN SİYASİ TUTUKLULAR BIRAKILMALI

Batı Yaka ve Ramallah’ta siyasi esirler serbest bırakılacak mı?

Evet, bu konuda beklenti bu yöndedir. Bunun olması gerekir. Madem Filistinliler arasında siyasal bir uzlaşma sağlanmış o zaman hangi gruptan olursa olsun bütün siyasi tutukluların serbest bırakılması gerekir. Toplumsal barış açısından da bu gereklidir.

AMBARGONUN TAMAMEN KALKACAĞINA İNANMIYORUM

Gazze ablukası kalkacak mı?

Hükümetin en önemli görevleri arasında yer alan bir görevdir bu. Biz hükümetin bu konuda üzerine düşeni yapacağına inanıyoruz. Ancak doğrusunu söylemek gerekirse yakın zamanda bu ambargonun tamamen kalkacağına ben inanmıyorum. Çünkü bu ambargonun birçok iç ve dış ayağı var. Bunun kalkması bütün bu şartların oluşmasına bağlıdır.

FİLİSTİN HÜKÜMETİNİN KURULMASI İSRAİL’İ HIRÇINLAŞTIRDI

Siyonist Netanyahu, uluslararası kamuoyuna, ‘kurulan Filistin hükümetinin tanınmaması’ çağrısında bulundu. Amerika ise hükümetin icraatlarını izleyeceklerini açıklayarak bir anlamda tanımış oldu. Siz bu adımları nasıl yorumluyorsunuz?

Siyonist israil 2006 yılında kurulan Hamas hükümetine karşı uyguladığı taktiği tekrarlamak istedi. Ancak Batı’dan ve Amerika’dan gelen ilk işaretler israil’in bu girişiminin başarısız olduğunu gösteriyor. Bu da israil’i hırçınlaştırarak Filistin’de farklı uygulamalara sevk etti. Örneğin Filistin’de sınırları kapattı, ambargoyu daha da sıklaştırdı.

GAZZE’Yİ KORUMAK DİRENİŞ GRUPLARININ GÖREVİ

Gazze’yi israil’e karşı yine Hamas mı koruyacak? Yoksa geçici olarak kurulan teknokrat hükümeti mi?

Gazze’yi korumak sadece teknokrat hükümetinin görevi değildir. Bu komple Filistin halkının ve dolayısıyla bu halkın içinden çıkan direniş gruplarının görevidir.

İSRAİL, TAM EGEMEN BİR FİLİSTİN DEVLETİNE ENGEL OLACAKTIR

Başkenti Kudüs olan 1967 sınırları içerisinde bir Filistin devleti yakın mı?

Bu, teorik olarak ilan edilmiştir. Ancak bunun hayata geçirilmesi kolay değildir. Çünkü israil, tam bir egemenliğe sahip, kendi ayakları üzerinde duran, sınırları belli bir Filistin devletinin kurulmasına asla razı değildir. Ayrıca böyle bir devletin kurulması demek bizim için kutsal olan yerlerin geri alınması demektir. İsrail buna elinden geldiğince razı olmayacak engel olacaktır.

İSRAİL’LE, MAVİ MARMARA ŞEHİTLERİNİN AMACINA AYKIRI HİÇBİR ANLAŞMA YAPILMAMALI

Kurulan yeni Filistin hükümeti için başta Türkiye olmak üzere İslam dünyasından istekleriniz ve mesajınız nedir?

Bu hükümetin kurulmasında Türkiye’nin önemli bir rolü olmuştur. Tarafların buluşmasında arabulucu olmuştur. Bundan sonra da Türkiye ve halkının desteğinin devam etmesini istiyoruz. Ayrıca israil’le, Mavi Marmara şehitlerinin amacına aykırı hiçbir anlaşmanın yapılmamasını istiyoruz.
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir