• DOLAR 32.371
  • EURO 34.978
  • ALTIN 2325.427
  • ...
Engellilerin önündeki engeller kaldırılmalı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ŞANLIURFA-Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Ulaştırma ve Denizclik Bakanlığının  ortak çalışması olan ‘Gören Gözler’ adlı projesi kapsamında Şanlıurfa'da düzenlenen programa katılan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Müşaviri Dr. Kenan Önalan " Engeliller bir kamu kurum ve kuruluşlarına rahat ve özgürce gelebildiği zaman engellilik keyiflenir” şeklinde konuşarak kaldırım ve kamu kuruluşlarının engelliler için uygun hale getirilmesinin önemine dikkat çekti.

10 adet cihazın dağıtıldığı programa Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Muşaviri Dr. Kenan Önalan, Şanlıurfa Vali yardımcısı Cengizhan Yılmaz, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Şanlıurfa İl Müdürü Murat Demirkol katıldı.

Şanlıurfa’nında  içerisinde bulunduğu 19 ilde uygulanan projede dağıtılacak telefonların görme engellilerin kullanabilecekleri tasarımda yapıldı. Bilgisayar işlevi görebilen cihazın aynı zamanda yol bulmak için de kullanılabileceği belirtildi. Proje kapsamında engellilere dağıtılacak cihaz sayısının 330 adet olduğu belirtildi.

Önalan: "Engelsiz bir Şanlıurfa istiyoruz"

Engelliler olarak engelsiz bir Şanlıurfa istediklerini belirten Önalan,“ Ama kaldırımlar da erişebilir olursa bunlar bir birini tamamlayacaktır. Engeliller bir sinemaya, kamu kurum ve kuruluşlarına ve benzeri yerlere rahat ve özgürce gelebildiği zaman engelilik o zaman keyiflenir” şeklinde konuşarak kaldırım ve kamu kuruluşlarının engelliler için uygun hale getirilmesinin önemine dikkat çekti.

Engelliler için yapılan tüm çalışmların engellilerin hakkı olduğunu ifade eden Önalan, eskiden 5 bin olan engelli memur sayısının 35 bin olduğunu söyledi.

Önalan, görme engelli olmalarından dolayıiçin hiç bir zaman sıkıntı duymadıklarını belirterek asıl sıkıntının insanlar tarafından çıkarılan engeller olduğunu söyledi.

"Engelliler için yapılanlar lütuf değil hakkınızdır"

Türkiye için 2005 yılının bir milat olduğunu ifade eden Vali Yardımcısı Yılmaz, “Engellilerin sosyal ve toplumsal alanda var olmaları gerektiği, ne kadar  bulunmaları gerektiği kararının verildiği önemli bir yıldır. Ve bu konuda devlet tarafından atılan adımlar kesinlikle bir yardım yada lütuf değildir. Bu haklar  annenizin ak sütü gibi helal olan bu hakları ne boyutta ne derecede sizlere teslim etmemiz gerektiğinide bu yıldan sonra atılan adımlarla daha somut olarak görmeye başladık” dedi.

Görme Engelliler Eğitim Okulu Eylül'de açılacak

Yılmaz, görme engelliler için yapımı devam eden Görme Engelliler Eğitim Okulu'nun Eylül ayında kapılarını hizmete açacağını söyledi.

Şanlıurfa ilinin ‘Gören Gözler’ projesi kapsamına alınmasının kendilerini memnun ettiğini belirten Demirkol, projeye katkısı olanlara teşekkür etti.

Daha sonra cihazlar sahiplerine teslim edildi. Cihazları teslim alan engelliler uygulamadan memnun olduklarını belirterek bu projede emeği geçenlere teşekkür ettiklerini söylediler.

Program, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığından sosyolog Ali Yadırgan’nın cihaz eğitimi ile devam etti. (Sedat Kuşulay-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir