• DOLAR 32.334
  • EURO 35.093
  • ALTIN 2294.885
  • ...
İran Cumhurbaşkanı Ruhani`den Türkiye`ye Resmi Ziyaret
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ANKARA - İran`da bir yıl önce cumhurbaşkanlığına seçilen ve ağustos ayında göreve başlayan Ruhani, Türkiye`ye ilk ziyaretini gerçekleştirecek.

Cumhurbaşkanı Gül`ün davetlisi olarak Ankara`da resmi temaslarda bulunacak Ruhani, Çankaya Köşkü`nde törenle karşılanacak. Cumhurbaşkanı Gül ve Ruhani, baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından basın toplantısı düzenleyecek.

İran Cumhurbaşkanı Ruhani, resmi ziyareti kapsamında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile de bir araya gelecek. Baş başa görüşmenin ardından Ruhani ve Erdoğan başkanlığında iki ülke arasında Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi (YDSK) toplantısı yapılacak. Bu kapsamında, Türkiye ile İran arasında çeşitli alanlarda anlaşmalar imzalanacak.

Başbakan Erdoğan`ın, ocakta İran`a gerçekleştirdiği resmi ziyarette, Erdoğan ve Ruhani tarafından Türkiye ile İran arasında YDSK kurulmasına ilişkin ortak siyasi bildiri imzalanmıştı.

1996`dan sonra ilk resmi ziyaret

İran`dan Türkiye`ye cumhurbaşkanı düzeyinde son resmi ziyaret 1996`da gerçekleşti. İran`ın Dördüncü Cumhurbaşkanı Haşimi Rafsancani, Dokuzuncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel`in daveti üzerine resmi ziyaret için Ankara`ya geldi.

Onuncu Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer`in 2002`de İran`ın Beşinci Cumhurbaşkanı Muhammed Hatemi`nin daveti üzerine Tahran`a yaptığı resmi ziyaretten sonra Hatemi`nin de 28 Eylül 2004`te Ankara`ya gelmesi plandı ancak ziyaret bazı ihalelerde yaşanan sorunlar gerekçe gösterilerek iki gün kala iptal edildi. Hatemi, Ekonomik İşbirliği Teşkilatı toplantısı için 2002`de İstanbul`a gelmişti.

Hatemi`nin ardından cumhurbaşkanı olan Mahmud Ahmedinejad ise İstanbul`da çalışma ziyareti için bulundu. Cumhurbaşkanı Gül`ün daveti üzerine Ağustos 2008`de gerçekleşen ziyaret sırasında baş başa ve heyetler arası görüşmeler gerçekleştirildi, işbirliği anlaşma ve muhtıraları imzalandı. Ahmedinejad, 2009`da da İSEDAK Zirvesi için bulunduğu İstanbul`da bir kez daha Cumhurbaşkanı Gül ile bir araya geldi.

Cumhurbaşkanı Gül de 2009`da Ekonomik İşbirliği Teşkilatı zirve toplantısı, 2011`de resmi ziyaret için İran`a gitti.

AA

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir