• DOLAR 32.607
  • EURO 34.769
  • ALTIN 2497.003
  • ...
 Edep ya Hu, İBB...
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Şükrü Gündüz / Doğruhaber

Şehirdeki reklam panoları, otobüs, metro, metrobüs ve tramvay duraklarına asılan cinsel içerikli reklamlara gösterilen tepkilere rağmen İstanbul Büyükşehir Belediyesi bu reklamlarla ilgili tepkileri görmezlikten gelirken hiçbir açıklama da yapmıyor. Hatırlanacağı üzere ahlaki yozlaşmaya sebep olan bu reklamlara tepki gösteren siyasi parti, STK temsilcileri ve yazarlar bu ahlaksız reklamların verilmesine göz yuman İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne bu tür reklamlara izin vermemesi çağrısında bulunmuştu. Ancak bu çağrıyı İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Başkan Kadir Topbaş görmezlikten gelmişti.

İBB SESSİZ, BEYAZ MASA İSE YANLIŞ YÖNLENDİRME YAPIYOR
Verilen reklamlara tepki göstermek için Beyaz Masa’yı arayanlar muhatap bulamadıklarından şikâyet ederken Beyaz Masa’dan verilen cevap ise tam bir skandal. Beyaz Masa’dan gönderilen cevapta hiçbir resmi yetkisi olmayan ve reklam panolarının ihalesini alan ajansların bir araya gelerek kurduğu ‘Reklam Özdenetim Kurulu’ Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’na bağlıymış gibi gösterilerek şikâyet için buraya yönlendirme yapılıyor.

İBB ÇIPLAKLIĞI SAVUNANLARA YÖNLENDİRME YAPIYOR
Bu bilgiden sonra aradığımız ‘Reklam Özdenetim Kurulu’ndan bir yetkili resmi olarak hiçbir yetkileri olmadığını ve ancak reklamlar ile ilgili tavsiye niteliğinde kararlar aldıklarını söyledi. Reklam Özdenetim Kurulu aldığı kararları ise açıklamıyor. Ayrıca ‘Reklam Özdenetim Kurulu’nun yönetiminde söz konusu şikayetler ile ilgili hassasiyeti olan kimse bulunmuyor. Reklam Özdenetim Kurulu daha önce tartışma konusu olan Atatürk Havalimanı’nda hac mevsiminde verilen mayo reklamı için Zeki Triko’ya onay vermişti. Zeki Triko’nun sahibi Reklam Özdenetim Kurulu’ndan onay aldıklarını söyleyerek kendini savunmuştu. Tepki çeken reklam ve çıplak bir mankenin yer aldığı reklam tekrar Atatürk Havalimanı’nda reklam panolarını asılmıştı.

İBB AHLAKSZLIĞA SEYİRCİ KALMAYA DEVAM EDİYOR
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Reklam İlan ve Tanıtım Yönetmeliği’nde, reklamlar, ticari tanıtım levhaları ve ilanlarda genel ilkeler yer alıyor. Yönetmelikte verilecek reklamların sağlık yönünden zararlı olan alkollü içki, sigara, genel ahlak kurallarına aykırı görüntüler, korku ve batıl inançları içerecek, toplumun acıma duygularını istismar edecek şekilde, hasta, bebek, çocuk, yaşlı ve özürlülerle ilgili ifadeler veya görüntüler kullanılamayacağı, reklam ve ticari tanıtım levhaları ve ilanlar yürürlükteki mevzuata göre, getirilen kısıtlamalar ile Hükümet, Bakanlıklar veya Milli Güvenlik ve Genel Ahlak yönünden konulan ilke ve uygulamalara uymak zorundadır. Bu yönetmeliğe rağmen İBB ilan panolarından gelen reklamların paralarını tahsil ederken toplumda ahlaki erozyona ve tepkilere sebep olan reklamlar ile ilgili hiçbir işlem yapmıyor.

AHLAKSIZ REKLAMLARA “EDEP YA HU!” TEPKİSİ
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin şikayetlere rağmen görmezden geldiği ahlaksız reklamlara tepki gösteren duyarlı insanlar çıplak manken resimlerinin yer aldığı reklam panolarının üstüne ‘Ahlak ve maneviyat tahribatına hayır, Edep ya Hu!’ yazılı çıkarmaları yapıştırarak bu ahlaksızlığa tepki gösterdi.

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir