• DOLAR 32.573
  • EURO 34.97
  • ALTIN 2425.591
  • ...

BİNGÖL- Bingöl Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Vekili Nurettin Kıyas,  Bingöl’ün, 23 Mayıs 2014 tarihli Resmi Gazetenin 29008 sayılı Mükerrer Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Çevre Amaçlı Tarım Arazilerinin Korunması (ÇATAK) Projesi kapsamına alındığını söyledi.

Çevre Amaçlı Tarım Arazilerinin Korunması Projesine ilişkin detayları paylaşan Kıyas, “Çatak ile tarımsal arazilerde toprak ve su kalitesinin korunması, yenilenebilir doğal kaynakların sürdürülebilirliği ve yoğun tarımsal faaliyetlerin olumsuz etkilerinin azaltılmasına yönelik gerekli kültürel tedbirlerin alınması amacıyla, İlimizde projeye katılan ve hibe sözleşmesi imzalayan üreticilere Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nca, tarımsal destekleme ödemesi yapılacaktır.” dedi.

Söz konusu programın 3 aşamalı olarak gerçekleştirildiğini belirten  Kıyas, “ İlk etapta ilimizde 500 da tarım arazisi proje kapsamında faydalandırılacaktır. Proje kapsamında başvurular ilimiz Merkez, Genç ve Solhan ilçelerinde başlamış olup, 30 Eylül 2014 tarihine kadar İl Müdürlüğümüz Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şubesine müracaat edilmesi gerekmektedir. Aşamalarımızın kapsamı ve destekleme miktarları şu şekildedir:  Minimum toprak işlemeli(işlemesiz) tarım uygulamalarını içermekte olup, destekleme miktarı 30TL/da ‘dır. Toprak ve su yapısının korunması ile erozyonu önleyici tedbirler ve arazinin boş bırakılması uygulamaları, setleme, canlı veya cansız perdeleme, taş toplama, malçlama, ahır yada çiftlik gübresi uygulaması, yeşil gübre uygulaması, çok yıllık buğdaygil ve baklagiller ile (Yonca hariç) alanı kaplama, drenaj uygulamaları bu kapsamda olup, destekleme miktarı 60 TL/da‘dır.  3. Çevre dostu tarım teknikleri ve kültürel uygulamalar ile yapılan uygulamalar;  Uygun sulama tekniklerinin kullanımı (Basınçlı Sulama Sistemleri), Kontrollü ilaç ve gübre kullanımı, Organik Tarım ve İyi Tarım uygulamaları bu kapsamda olup, destekleme miktarı 135 TL/da’dır.” açıklamalarında bulundu. (Nihat Kanat-İLKHA)