• DOLAR 32.601
  • EURO 34.855
  • ALTIN 2496.07
  • ...
`Yeni Yargı Paketi`nin 12 Maddesi Kabul Edildi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

TBMM - Kamuoyunda "yeni yargı paketi" olarak bilinen, Türk Ceza Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Tasarısı`nın 12 maddesi kabul edildi.

TBMM Genel Kurulu`nda görüşülen tasarı üzerinde, partisinin verdiği önerge hakkında konuşan CHP Manisa Milletvekili Sakine Öz, çocuklara yönelik suçlarda cezaları artırmanın yeterli ve kalıcı çözüm olamayacağını belirterek, çocukların yaşam koşullarının düzeltilmesi ve refahının artırılması gerektiğini savundu. Öz, kadın ve çocuklarının ekonomik, sosyal ve cinsel istismarına çare olacak yeni ve kapsamlı bir düzenleme dileğinde bulundu.

CHP İzmir Milletvekili Rıza Türmen de Türk Ceza Kanunu`nda sürekli değişiklik yapılmasının öngörülebilirliği ve hukuk güvenilirliğinin ortadan kaldırılmasına yol açtığını, bunun da hukuk devletine güveni sarstığını savundu.

Düzenleme ile ivedi yargılama usulünün getirildiğini belirten Türmen, şöyle devam etti:

"Nereye getiriliyor ivedi yargılama diye baktığımız zaman, ihale işleri, acele kamulaştırma işlemleri, özelleştirme işleri gibi akçeli işlere getiriliyor. Oysa Türkiye`de kitlesel insan hakları ihlalleri var, polis şiddetinden ölen dünya kadar insan var. Böyle insan hakları varken, yaşam hakkı ihlal ediliyorken ivedi yargılama usulünü bu insan hakları için uygulamayıp akçeli işler için uygulamak iktidarın önceliklerinin nerede olduğunu gösteriyor. Önemli olan insan yaşamı mıdır, ihale işleri midir? Anlaşılıyor ki iktidar bakımından önemli olan ihale işleridir. Seçimler yaklaşınca bu işlerin önemi büsbütün artıyor. Oysa Ethem`i öldüren polisin, Berkin Elvan`ı öldüren polisin yargılanması ya da polis kurşunuyla öldürülen Nijeryalı Festus Okey`in, halen yargılaması devam ediyor, onu öldüren polisin acele yargılanması, ivedi yargılama usulünün bunlara uygulanması çok daha doğru olurdu. Dünyanın her tarafında bu böyledir."

Kabul edilen maddeler

Tasarının birinci bölümünde kabul edilen ilk 12 maddeye göre, esrar elde etmek amacıyla kenevir ekimi yapanlara verilen cezayı artırıyor. Buna göre, esrar elde etmek amacıyla kenevir ekimi yapan kişiye verilen 1 yıldan 7 yıla kadar olan hapis cezası, 4 yıldan 12 yıla çıkarılıyor.

Özellikle kendi kullanımı için ihtiyaç duyduğu esrarı elde etmek amacıyla kenevir ekimi yapan kişi, 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılacak.

Tasarı, bölge idare mahkemelerinin oluşumunu yeniden düzenliyor.

Bölge idare mahkemeleri; başkanlık, başkanlar kurulu, daireler, bölge idare mahkemesi adalet komisyonu ve müdürlüklerden oluşacak. Bölge idare mahkemelerinde, biri idare diğeri vergi olmak üzere en az 2 daire yer alacak. Gerekli hallerde dairelerin sayısı, Adalet Bakanlığı`nın teklifi üzerine HSYK`ca artırılıp azaltılabilecek.

Bölge idare mahkemelerinin görevleri arasında, istinaf başvurularını inceleyip karara bağlamak da yer alacak. Bölge idare mahkemeleri ayrıca, yargı çevresindeki idare ve vergi mahkemeleri arasında çıkan görev ve yetki uyuşmazlıklarını kesin karara bağlayacak.

Bölge idare mahkemesi başkanlar kurulu, bölge idare mahkemesi başkanı ile daire başkanlarından oluşacak. Başkanlar kurulu eksiksiz toplanacak, çoğunlukla karar verecek.

Danıştay daire başkanı ve üyeleri, istekleri üzerine HSYK`ca bölge idare mahkemesi başkanlığına veya daire başkanlığına dört yıllığına atanabilecek. Her daire, bir başkan ve 2 üyenin katılımıyla toplanacak. Görüşmeler gizli yapılacak, kararlar çoğunlukla verilecek.

TBMM Başkanvekili Sadık Yakut, tasarının 13. maddesi üzerinde verilen önergenin yapılan iki yoklamasında da yeterli sayı bulunamayınca, birleşimi, yarın saat 14.00`te toplanmak üzere kapattı.

AA

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir