• DOLAR 32.563
  • EURO 35.023
  • ALTIN 2434.268
  • ...
G7 Zirvesi Sona Erdi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Brüksel’deki Avrupa Birliği binasında ABD Başkanı Barack Obama, Kanada Başbakanı Stephen Harper, Japonya Başbakanı Shinzo Abe, Fransa Cumhurbaşkanı Francois Hollande, İngiltere Başbakanı David Cameron, Almanya Başbakanı Angela Merkel ve İtalya Başbakanı Matteo Renzi’nin katılımıyla gerçekleşti.

Toplantıdaki öncelikli tartışma konusu, Avrupa’daki enerji kaynaklarının korunmasıydı. Toplantıda özellikle Rusya’nın Avrupa’ya sağladığı enerji ve buna alternetif olabilecek kaynaklar tartışıldı. Toplantıda Avrupa ülkelerinin enerji konusunda Rusya’ya bağımlı olması sebebiyle Kremlin’in elinde kuvvetli bir koz sağlandığı ifade edildi. Avrupalı liderlerin Rusya’ya olan enerji bağımlılıklarından kurtulmak için farklı kaynaklar arama konusunda ortak bir politika izlemeyecekleri belirtildi. Konuyla ilgili ABD’den sıvılaştırılmış doğal gaz alımı ile ilgili görüşmeler sağlanabileceği kaydedildi.

RUSYA DA MASAYA YATIRILDI

Görüşmelerdeki önemli başlıklardan bir diğeri ise, Rusya’nın Ukrayna üzerinde uyguladığı politikalar ve bununla ilgili uygulanan yaptırımlardı. Görüşmelerde Rusya’nın Ukrayna’nın toprak bütünlüğüne saygı duymadığı ifade edildi. Avrupa’nın ve ABD’nin Rusya’ya yönelik uyguladığı yaptırımların ağırlaştırılması gündeme geldi

Normal şartlarda G8 zirvesi düzenlenmesi planlanırken, Rusya’nın Kırım’ı ilhak etmesiyle başlayan krizin neticesi olarak Avrupa’nın Rusya’yla olan ilişkilerini askıya alması sonucu zirve 7 büyük ülkenin katılımıyla gerçekleştirildi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in zirveye katılmamasına rağmen Normandiya çıkartmasının yıldönümü için Fransa’da düzenlenen yemekte G7 liderleriyle görüşeceği belirtildi.

KAYNAK: İHA

Bu haberler de ilginizi çekebilir