• DOLAR 32.569
  • EURO 34.921
  • ALTIN 2430.042
  • ...

Avrupa Merkez Bankası`nın (ECB) dolar likiditesi sağlamak üzere önde gelen merkez bankalarıyla koordineli hareket edeceğini açıklamasıyla, piyasalara sert alım dalgası geldi. Avrupa`da borsalarda yüzde 4`e varan yükselişler yaşanırken, euro da değer kazandı. Altının onsu ise 1,800 doların altına geldi.

ECB, piyasalara dolar likiditesi sağlamak için ABD, İsviçre, İngiltere ve Japonya merkez bankalarıyla işbirliğine giderek dolar takası imkanı sağladı. ECB`den yapılan açıklamada, üç ayrı orta vadeli kredi operasyonuyla yıl sonuna kadar dolar likiditesi sağlanacağı ve operasyonların 12 Ekim, 9 Kasım ve 7 Aralıkta gerçekleştirileceği ifade edildi.

PİYASALAR BEKLEMEDEYDİ

Piyasalar son haftalarda, Avrupalı bankaların kısa vadeli dolar likiditesine ulaşmada sorun yaşayacağı endişesiyle endişeli bir bekleyiş sürecine girmişti. Bu kararla birlikte, elinde borç krizi yaşayan ülke tahvilleri bulunan bu bankalar için bu risk de ortadan kalkmış oldu. Euro, açıklama sonrası piyasalarda yaşanan olumlu havayla yükselişe geçti. Euro, dolar karşısında kısa sürede 1.38`den, 1.39`un üzerine çıktı. İçeride dolar 1.7770 TL, euro ise 2.46 liradan işlem görüyor. Açıklamayla birlikte hisse senetleri piyasalarında da önemli yükselişler yaşandı. Avrupa`da kazançlar yüzde 3.5`i geçerken, ABD borsaları da güne yüzde 1`e varan yükselişle başaldı. İMKB 100 Bileşik Endeksi de yüzde 2`ye yakın primli seyrediyor.

ALTIN GERİLİYOR

Piyasalardaki yükselişle güvenli liman altının onsu Eylül başından beri ilk defa 1,800 doların altına düştü. Altın fiyatları bu gelişmeyle Kapalıçarşı`da gerilerken, Cumhuriyet Altını 700 TL, çeyrek altın 172 TL, gram altın ise 104 liradan satılıyor.