• DOLAR 32.567
  • EURO 34.812
  • ALTIN 2491.533
  • ...

MARDİN -    Mardin Esnaf ve Sanatkârlar Odalar Birliği Başkanı Doğan Gazan, gündemde olan borç yapılandırmasının bugünlerde esnaf ve sanatkârımız arasında en çok konuşulan konuların başında olduğunu belirterek konu ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Gazan, vergiden SGK primlerine, elektrikten suya kadar kamuya olan tüm borçların bir kez daha yapılandırılmasının esnaf ve sanatkârlar için çok önemli olduğunun altını çizdi.

Gazan, “Kamuoyu tarafından Vergi ve Sigorta Affı Kanunu olarak bilinen 25 Şubat 2011 tarihinde resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren 6111 sayılı Kanunda yararlanmak için hem yapılandırılan borçların hem de sonradan doğacak olan borçların zamanında ödenmesi şartı arandı. Bu da çok sayıda esnafın kanundan yararlanmasını engelledi.” dedi.

Önceki yıllarda yapılan düzenlemeyle esnafın borçlarını ödemesinin mümkün olmadığını da belirten Başkan Gazan, “Esnafın borcu o kadar birikti ki, ne kendi bunu ödeyebilir, ne de devlet tahsil edebilir. Bu nedenle, özellikle SGK prim ve vergilerde bu kez faizler tamamen silinmeli ve anaparaya da 60 ay vade yapılmalıdır. Aksi halde birikmiş borcun 36 ayda eritilmesi mümkün değildir.” ifadesini kullandı.

           

Kamuya olan vergi ve benzeri borçlara uygulanan gecikme zammı oranının da düşürülmesi gerektiğini belirten Gazan, “Sayın Başbakanımız, ekonominin beklenen canlılığa ulaşabilmesi için faizlerin düşürülmesi gerektiğini her toplantıda dile getirmektedir. Kamuya olan vergi ve benzeri borçlara uygulanan faizler de mutlaka düşürülmelidir. Bugün, vadesinde ödenemeyen vergi ve benzeri borçlar için yıllık yüzde 17’ye yakın gecikme zammı alınmaktadır. Dolayısıyla vadesinde ödenemeyen borç hiç ödenemez bir hale dönüşmektedir. Bu oranın en fazla yüzde 10 veya 12’ye kadar düşmesi gerekmektedir.” diye konuştu. (M. Salih Keskin – İLKHA)