• DOLAR 32.591
  • EURO 34.822
  • ALTIN 2512.844
  • ...

BURSA - Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Bursa Şubesi, Lojistik Sektör Kurulu toplantısı düzenleyerek, ‘Uluslararası Karayolu Taşımacılığı Sektörünün Sigorta Sistemine Yönelik Talep ve Beklentileri’ konularını masaya yatırdı.

MÜSİAD Genel Merkez Lojistik Sektör Kurulu Başkanı Emin Taha’nın da katılımıyla gerçekleşen toplantıya, MÜSİAD Bursa Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Çepni’nin yanı sıra, MÜSİAD Bursa Şubesi Lojistik Sektör Kurulu Başkanı Said Akgün, MÜSİAD Bursa Şubesi Başkan Yardımcısı ve Sektör Kurulları Komisyonu Başkanı Kemal Ermiş, Güneş Sigorta Bölge Müdürü Filiz Paçalı ve sektörde faaliyet gösteren çok sayıda işadamı katıldı.

“İhracat hedeflerinde lojistik sektörü büyük önem taşıyor”

Toplantıdan çıkacak olan sonuçların çözüm noktasında oldukça aydınlatıcı olacağını ifade eden MÜSİAD Bursa Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Çepni, “Büyüyen Türkiye’nin ihracatı her geçen gün artıyor ve artmaya devam edecek. Orta vadede ki ihracat hedeflerimizi gerçekleştirebilmek için almamız gereken çok mesafe var. Bu mesafe de lojistik sektörü büyük önem taşıyor. Dolayısıyla sektörün gelişerek, kar elde etmesini sağlamalıyız. Bana göre öncelikle ticari yaklaşımımızı geliştirmeliyiz. Eğer ki dünyanın en iyi 10 ekonomisi içine girmek istiyorsak, bu hedefe yakışır bir ticari hayatın içinde olmalıyız. Bu noktada MÜSİAD olarak, üzerimize düşeni yapacağız” dedi.

“MÜSİAD, raporları gerekli mercilere ulaştırıyor”

Lojistik sektörünün Türkiye’nin can damarı olduğunu dile getiren MÜSİAD Genel Merkez Lojistik Sektör Kurulu Başkanı Emin Taha ise, “İhracatın olmazsa olmazı bir sektörde faaliyet gösteren bizler, lojistik sektörünün canlanması için çaba sarf etmeliyiz. Sağlıklı, hızlı ve uluslararası mevzuatın gerekliliklerini yerine getirerek, problemlerimizi saptamalıyız. MÜSİAD olarak, bu noktada her zaman çalışmalarımız sürüyor. Sektörün sıkıntılarını raporlayarak, gerekli mercilere iletiyor ve takipçisi oluyoruz. Sigorta şirketleriyle masaya oturup, karşılıklı konuşmalıyız. Fiyat politikalarının ne ölçüde geliştiğini öğrenerek, ona göre hareket etmeliyiz” ifadelerini kullandı.

“Sigortalardaki fiyat dalgalanması şirketleri olumsuz etkiliyor”

Lojistik sektörünün, Türkiye’nin ihracat hedeflerinin gerçekleşmesinde en önemli rolü üstleneceğini belirten MÜSİAD Bursa Şubesi Lojistik Sektör Kurulu Başkanı Said Akgün de, “Araçlarımızın trafik sigortalarında ki, fiyat dalgalanmalarını makul seviyelere çekecek bir fiyat istikrarının sağlanması öncelikli talebimizdir. Son yıllarda çok ciddi rakamlara ulaşan zorunlu trafik sigorta primleri, sektörümüzün maliyetlerini olumsuz yönde etkilemektedir. Bu doğrultuda, sigortalılık oranı ve sigorta bilincinin yüksek, teknoloji kullanımının yaygın, filo yaşının genç, sürücü kalifikasyonunun yüksek, can kaybı ve genel hasarın düşük olduğu, sektörümüzde faaliyet gösteren araçların tüm ticari araçlar havuzunda değil, sektör araçlarının dikkate alındığı bir havuzda değerlendirilmesi ile adil primlendirme sisteminin oluşturulması sağlanacaktır” şeklinde konuştu. 

"Anlaşmalı tutanaklar, sigorta şirketleri için dezavantaj"

Lojistik firmalarına ait araçların ülkede kalmadığı süre içerisinde prime dâhil edilmesi konusunda sigorta şirketlerinin yapabileceği bir şey olmadığını söyleyen Güneş Sigorta Bölge Müdürü Filiz Paçalı ise, “Trafik sektörü, sigorta şirketlerini kar ettiren bir sektör olmadığından, fiyatlar her ay değişim gösterebiliyor. Burada kanun koyucuların devreye girmesi gerekiyor. Trafik maliyetleri diğer sektörlere göre daha hassas olduğundan fiyat bedelleri hızlı iniş veya çıkış yapabiliyor. Trafik kazalarında başlatılan anlaşmalı tutanaklar, sigorta şirketleri için dezavantaj oluşturuyor. Fiyat politikaları, içerisinde birçok parametreyi bulunduruyor” dedi. (Zeki Aras-İLKHA)