• DOLAR 32.504
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...

VAN- OSB’lerde en çok yaşanılan enerji sorunun Van OSB’de yaşanmadığını söyleyen Başkan Çok, OSB’nin lojistik olarak avantajlı bir bölgede olduğunu belirtti.

İran’a en yakın ilin Van olduğunu belirten Çok, İran’dan 100 kilometre uzakta olduklarını ve hiçbir bölgede olmayan imkânların Van’da var olduğunu söyledi.

“Van OSB’de enerji sorunu kalmadı”

Başkan Çok, önü açık bir organize sanayisine sahip olduklarını belirterek, “Önü açık bir organize sanayisine sahibiz. Yeni bir organize sanayi, biliyorsunuz çok eski bir organize sanayi değil, 10-15 yıllık bir geçmişi vardır ama Allah’a çok şükür en büyük sorunumuz enerji sorunu OSB’ler de ki bu Van’da yok. Van organize sanayi bölgemizde enerji sorunu kalmadı. Doğal gaz başta olmak kaydıyla, bizim enerji sorunumuz yok, alt yapı ile ilgili bir sorunumuz yoktur. Lojistik olarak avantajlı bir bölgedeyiz. İran’a en yakın olan Van ilimizdir. 100 km bir uzaklığı vardır bize, 400 km İran’a sınırımız vardır. Buradan Kapıköy Sınır Kapısına 100 km bir yolumuz vardır ve yolumuz otoban. Otoban ayağına bir yol yapılmış, bu imkânlar her yerde yok ama Van’da var.” dedi.

“Kurulacak yeni fabrikalarla bu memlekette işsizlik sorunu kalmayacak”

OSB’de mevcut fabrikalarının130 olduğunu söyleyen Çok, “Bunun yaklaşık yüzde75- 80’i tam kapasite de çalışıyor diyebiliriz. Geriye kalan kısmı inşaat ve makine aşamasındadır. Tarım vasfını kaybetmiş bir arazi, 283 hektar bize bir yer tahsil edildi. Daha önce de 60 hektar tahsil edilmişti. Yaklaşık 350 hektar şuan da ki bütün birinci, ikinci, üçüncü, dördüncü ve yapacağımız 283 hektar ismini bırakacağımız beşinci etap OSB’ye dâhil edersek 514 hektar’a inşallah ulaşacağız. Bunlar bittikten sonra da inşallah bu memlekette, bu şehir de işsiz gencimiz kalmayacak. Yaklaşık 450-500 fabrikadan bahsediyoruz. Bittikten sonra inşallah istihdama büyük bir katkısı olacak. Şimdi sanayi çok önemli olacak. Bir il’de sanayi olması şarttır. Bizim de ilimizde sanayi vardır. Bizim bu sanayiye sahip çıkmamız lazım. Bütün Van’lı sahip çıkmalıdır. Sanayici nasıl burada elini, gövdesini taşın altına bırakmışsa, burada ki insanlarımız da buna sahip çıkması lazım.” Şeklinde konuştu.  

“Van önemli bir bölgededir”

Van’da üretilen ürüne sahip çıkılması gerektiğini söyleyen Çok, “Ne kadar fazla destek versek o kadar istihdam olur burada. O kadar burada aş çıkar. Yemek çıkar, insanlarımız artık gidip internet köşelerinde oturmaz, kahve köşelerinde oturmaz. İşi olan hiçbir gencimiz, gidip dışarıda internette oturmaz. Gelip çalışacağı için bizim hep birlikte OSB’ye şehrimize bizim sahip çıkmamız lazım. Şehrimiz gerçekten Türkiye’de önemli bir bölgededir. Tarihi bir şehirdedir. Yıllardan beri başkentlik bir şehirdir. Her tarafından tarih fışkırıyor. Aslında bu tarihlere geç kalmamak lazım, bir an önce turizmde de aşmak gerekiyor. Şimdi nasıl sanayi önemli ise turizmde önemlidir. Yani bir turizm organize sanayi kurulabilir burada. Sadece bir Akdamar kilisemiz yoktur. Birçok tarihi yerimiz vardır. Onun için bunların bir an önce turizme aşmamızda yarar vardır ki aşmamız lazım. Bizim için turizm çok önemlidir. Bununla beraber de tarımla ilgili bir tarım hayvancılık organize sanayi bu bölgede kurulması şarttır. Yani bu bölgede küçükbaş hayvan çok önemlidir. Gerçekten gelişen verimli bir sektör, onun için böyle bir girişimde bulunursa iyi sonuçlar alırız bu bölgede diye düşünüyorum.” İfadelerini kullandı.  

“Gerçek kahvaltının yeri Van’dır”

Van kahvaltısının rekor denemesine de değinin Çok, “Önümüzde çok büyük bir proje vardır. Bu proje aslında Van kahvaltısından da bahsetmek istiyorum. Bu aslında Türkiye’nin bir meselesi, burada bütün Vanlılarımızı, bütün arkadaşlarımız el birliği ile yani biz bu projeyi destekliyoruz. Sonuna kadar da destekleyeceğiz. Bu proje ile ilgilide kime ne düşüyorsa yapmamız lazım. Dışarıdan gelen misafirlerimizi çok iyi karşılamamızda yarar vardır. Burada başta sayın valimize çok teşekkür ediyoruz, ticaret odası başkanımıza çok teşekkür ediyoruz. Belediye başkanlarımıza teşekkür ediyoruz. Bu projeye destek veren herkese teşekkür ediyoruz. Bütün kurum ve kuruluşlara teşekkür ediyoruz. Bu bizim hepimizin başarısıdır. Çünkü gerçek kahvaltının yeri Van’dır. Van artık marka şehri olması lazım, Bu bizim kültürümüzde var. Bizim kendi markamız, onun için bu rekoru kesinlikle kırmamız lazım. Başka bir alternatifimiz yok. Bizim için çok önemli. Her gün tükettiğimiz, her gün reklamını yaptığımız bir kahvaltı onun için bu konuda çok umutluyuz.” İfadelerine yer verdi. (Hacı Yılmaz-İLKHA)