• DOLAR 32.378
  • EURO 35.001
  • ALTIN 2325.92
  • ...
Trafiğe kapatılan Urfakapı kendi haline terk edildi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DİYARBAKIR - Diyarbakır’ın en önemli tarihi varlıklarından biri olan Surlar, her geçen gün bakımsızlıktan dolayı harabeye dönüyor.

Bakımsızlıktan kaynaklı olarak Urfakapı kısmındaki metal kapının geçen yıllarda düşmesi sonrası hem kapı tamir edilerek yerine takılmadı, hem de oluşan durum nedeniyle trafiğe kapatılan yol, hala ulaşıma açılmadı.

Yıllardır trafiğe kapalı tutulan kapıda, halen herhangi bir çalışmanın yapılmaması tepkilere neden olurken, yetkililerin bu konudaki tepkisizliği ve duyarsızlığı devam ediyor.

Konu ile ilgili olarak tepki gösteren Diyarbakır'ın tanınmış simalarından Yılmaz Acu, surların bakımsızlıktan dolayı adeta harabeye döndüğünü belirterek dünya harikası olan surların önemli bir parçası olan Urfakapı’da tam bir rezalet yaşandığını dile getirdi.

"Yıllardır kimseden herhangi bir ses seda çıkmadı"

Acu, “Surlarımız bizim en önemli tarihi varlıklarımızdan biridir. Dünya bizi surlarımızla tanıyor ancak surlarımız hak ettiği değeri görmüyor. Urfa Kapı’daki içler acısı durumu görünce üzüntüden kahroldum. Öğrendiğim kadarıyla metal kapı geçtiğimiz yıllarda bir minibüsün üzerine düşmesi nedeniyle trafiğe kapatılmış. Restorasyon çalışması yapılacakmış ama yıllardır kimseden herhangi bir ses seda çıkmadı. Düşünebiliyor musunuz? Bir taş yüzünden 4 yıla yakın bir süredir kapı kapalıdır. Oysa ki mangalda kül bırakmıyorlar. Bu ayıp nereye kadar gidecek?” diyerek yaşananlara sitem etti.

"Tarih kokan surlar kimin himayesindeyse derhal bu ayıbı kaldırmalıdır"

Diyarbakır Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Bölge Kurulunun da Surlar’da inceleme yaptığını ve , Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi"nin belgeleri üzerine bir karar aldığını da sözlerine ekleyen Acu, “Sözde trafiğe kapanan Urfa Kapı yayalar için tehlike saçıyor. Tarih kokan surlar kimin himayesindeyse derhal bu ayıbı kaldırmalıdır. Yol trafiğe kapandığında bizde sorun hallolacak diye sevinmeye başladık. Fakat ne onarım var nede ilgilenen var. Bu tarihi eserler, tarihi değerler kimsenin umurunda değil. Turizm açısından çok önemli olan surlar terk edilmiş durumda. Diyarbakırımıza yakışmıyor. Sözün bittiği yerdeyiz. Artık hizmetin konuşması gerekiyor.” diye konuştu. (Hamza Adiyaman - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir