• DOLAR 32.349
  • EURO 35.139
  • ALTIN 2307.703
  • ...
Çiftçiler bölge vekillerine isyan etti
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

MARDİN - DEDAŞ’ın yaptığı yeni uygulamada Çiftçi Kayıt Sistemi’nde (ÇKS) sulu olarak kayıtlı bulunan çiftçilere otomatik olarak hesaplanan ve dönüm başı 380 lira olarak belirlenen faturalarda, çiftçilerin uzlaşmak istemesi halinde 110 liraya ile anlaşmaya varılacağı belirtiliyor.

Ödeme yapılmaması halinde ise çiftçilere Tarım Bakanlığı tarafından çiftçilere ödenen desteklemelerden kesinti yapılacağı söyleniyor. Bu kapsamında Kızıltepe çiftçisine ödenmesi beklenen desteklemeler henüz ödenmedi. Çiftçiler ise sayaçlar olan abonelerin sayaçlarının okutulması ya da kuyularda trafoya göre makul fiyatlarla faturaların gönderilmesini istiyor.

Belirlenen fiyatların fahiş olduğu ve herhangi bir yasal dayanağı olmadığını ileri süren çiftçiler; aralarında 100’ü yakın muhtarın bulunduğu bir heyet ile birlikte destek için Mardin Büyükşehir Belediyesini ziyaret ettiler.  

“Vekiller bu sorunu meclise taşımalı”

Mardin Büyükşehir Belediyesi Meclis Toplantı Salonu’nda Mardin Büyükşehir Belediye Eşbaşkanları Ahmet Türk ve Februniye Akyol ile görüşen çiftçiler, milletvekillerinin bu sorunu Meclis gündemine taşıması konusunda kendilerini yardımcı olunmasını istediler.

“Bölgeyi bir şirkete feda etmişler”

Görüşmenin ardından İLKHA muhabirine konuşan muhtarlar, çiftçilere ikinci bir faturanın daha çıkartıldığını söyledi.  Yaylım Köyü Muhtarı Ahmet Songur, “DEDAŞ’a gidiyorsun ‘Borcunuz yok’ diyor. Ama Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) üzerinden bir makbuz göndererek ‘sizin borcunuz şu kadar’ diyorlar. Her bir çiftçiye eski parayla 100 milyar, 150 milyar borç göndermişler. Bu bir konusuzluktur, adaletsizliktir. Güneydoğu’dan seçilen milletvekilleri biran önce bu haksızlığa el atmazlarsa bir daha buraya gelmesinler. Eğer gelirlerse onları linç edeceğiz, onları boykot edeceğiz. Eğer benim sıkıntılarım ile ilgilenmezse bölgede işi yok demektir. Başbakan bu adaletsizliği duysun, Cumhurbaşkanı bunu önlesin. Burada Tarım Bakanı Mehdi Eker’in bir rantı olabilir. Kusura bakmasınlar ama biz ayaklanacağız, bunun geri dönüşü yok. Doğu ve Güneydoğu’yu bir şirkete feda etmişler. Bir adam için, bir baron için binlerce çiftçi şuan cezalandırılıyor.” dedi.

“Büyük mağduriyetler yaşıyoruz”

Milletvekillerinin duyarsızlığından yakınan Haznedar Köyü Muhtarı Tarık Aydın ise “2 yıldır DEDAŞ ile olan bu sorunumuzu hiçbir vekil mecliste dile getirmedi. Bir önerge bile vermiyorlar. Bizler burada büyük mağduriyetler yaşıyoruz. Hem kuyu başına hem de dönüm başına bizden elektrik parası alıyorlar. Şimdi 100 dönüm arazi başına ben 49 bin TL’yi nereden bulayım. Şimdi biz kitlesel eylemler yapmak istemiyoruz, ama bizi mecbur bırakıyorlar. Sayın Başbakan, Tarım Bakanı ve Enerji Bakanı bize sahip çıkmaları gerekir.” diye konuştu.

Çiftçiler, sorunun devam etmesi durumda büyük eylemler düzenleyeceklerini ifade ettiler. (M. Salih Keskin – İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir