• DOLAR 32.602
  • EURO 34.82
  • ALTIN 2509.358
  • ...
Memurların Almayı Bazen Unuttukları Ödenek
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Doğum yardımı ödeneği

Çocuğu dünyaya gelen memurlara, 2500 gösterge rakamının o dönem için geçerli olan aylık katsayısı ile çarpımı ile bulunacak tutarda doğum yardımı ödenir.

Eşlerden her ikisinin de Devlet memuru olması durumunda, yardım sadece babaya verilir.

Eşlerden birine iş akdi veya toplu sözleşme gereği yapılan doğum yardımı daha yüksek ise, memur olan eşe ayrıca doğum yardımı ödenmez. Ancak, daha düşük ise aradaki fark memura doğum yardımı olarak ödenir.

Doğumun mahkeme kararı ile verilen ayrılık süresi içerisinde gerçekleşmiş olması durumunda, yardım anneye ödenir.

Doğum yardımına hak kazanma ve yararlanma

Doğum olayının gerçekleşmesiyle birlikte doğum yardımına hak kazanılır . 31 aralık tarihinde doğum yapıldığında, bu yardımdan yararlanmak için izleyen yıl içerisinde başvuruda bulunulsa bile, doğum yardımı 31 aralık tarihinde geçerli olan katsayı esas alınarak ödenir.

Doğum yardımından yararlanmak için bu durumun belgelendirilmesi gerekir. İlgili sağlık kuruluşundan alınacak doğum raporu ya da çocuk için düzenlenen ait nüfus cüzdanı ile doğum olayının belgelendirilmesi mümkündür. Memur, doğum yardımından yararlanma talebini içeren bir dilekçeyi çalıştığı kuruma vermesi ve doğuma ilişkin belgeyi (rapor ya da nüfus cüzdan örneği) ibraz etmesi, doğum yardımından yararlanması için yeterlidir.

Öte yandan, belgelendirilmesi kaydıyla, yıllar sonra da doğum yardımından yararlanılması mümkündür. Memurunyeri.com olarak, doğum yardımı ödeneğine hak kazanma tarihinden itibaren 5 yıl içerisinde bu yardımın talep edilebileceğini değerlendirmekteyiz.

Doğum yardımı ödeneğinin miktarı ve ödenmesi

Doğum yardımı, doğumun gerçekleştiği gün için geçerli olan katsayı esas alınarak ödenir.

1 Ocak 2014-31 Aralık 2014 dönemi için geçerli olan aylık katsayısına göre, bu tarihler arasında çocuğu olan Devlet memurlarına net 192,50 TL doğum yardımı ödenmektedir.

Doğum yardımı ödeneği hiç bir vergi ve kesintiye tabi tutulmaz ve ödeme emrine gerek olmaksızın saymanlıklar tarafından derhal ödenir.

Bu yardım borç için haczedilemez.

Doğumdaki çocuk sayısının doğum yardımına etkisi

Doğum yardımın yapılması, çocuk sayısına değil, doğum olayının gerçekleşmesi şartına bağlanmıştır. Öte yandan, çoğul gebelik sonucu yaşanan doğumlarda, çocuk sayısına göre doğum yardımı yapılmasına imkan veren bir düzenleme de mevcut değildir. Bu nedenle, doğumda birden fazla çocuk olması, ödenecek doğum yardımı miktarını değiştirmeyecektir.

Bu yardımın doğum olayının gerçekleşmesine bağlı olarak yapılması nedeniyle, çocuğun canlı ya da ölü doğmuş olmasının da yardımın yapılmasına herhangi bir etkisi olmayacaktır. Ölü doğum yapılması halinde de doğum yardımının ödenmesi gerekecektir.

Ayrıca, doğumun beklenen tarihten erken ya da geç gerçekleşmesi; normal doğum ya da sezaryen doğum şeklinde olmasının da doğum yardımı ödemesine herhangi bir etkisi olmaz.

Sözleşmeli ve geçici personelin doğum yardımı

Devlet memurlarının yararlandığı doğum yardımı ödeneği, 4/B sözleşmeli personel ile 4/C geçici personele ödenmemektedir. 4/B ve 4/C statüsünde görev yapan personele, doğum nedeniyle geçici iş göremezlik ödeneği ödenmektedir. Geçici iş görmezlik ödeneği, doğumdan önceki 8 hafta (çoğul gebelikte 10 hafta) ve doğumdan sonraki 8 hafta için ödenir.

Bu haberler de ilginizi çekebilir