• DOLAR 32.331
  • EURO 35.08
  • ALTIN 2296.53
  • ...
Çözüm Süreci İçin Yeni Yol Haritası Belli Oldu
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Başbakan Erdoğan`ın onayı ile yürürlüğe girecek yeni aşamada daha somut adımlar atılacak ve süreç Türkiye`nin ortak vicdanını temsil eden isimlerden oluşturulacak bir İzleme Kurulu tarafından takip edilecek.

SÜREÇTE 2. AŞAMA
Hükümetin 2012 Aralık ayından bu yana kararlılıkla sürdürdüğü Çözüm Süreci`nde tıkanma iddialarını yalanlayan Başbakan Yardımcısı Atalay, önceki gün yaptığı açıklamada tam aksine süreçte 2. aşamaya geçildiğini söyledi.
19 Mayıs`ta Başbakan Erdoğan`ın başkanlığında bu kapsamda en kritik toplantılarından birinin yapıldığını kaydeden Atalay, toplantıda `daha somut, yeni bir yol haritasının üzerinde çalışılması, sonuca doğru daha hızlı adımlar atılması` kararının alındığını vurguladı.

4 MADDELİ YOL HARİTASI
Alınan bilgiye göre, bir buçuk yıldır silahların sustuğu, ölüm haberlerinin gelmediği bir ortamdan rahatsız olan kesimlerin süreci sabote edeceğinden endişe eden hükümet, daha somut adımlardan oluşan 2. aşamaya geçme kararı aldı.
Çözüm sürecinin devamlılığını sağlamak amacıyla 18 ayda tamamlanacak 4 aşamalı bir yol haritasını masaya yatıran hükümet, çalışmalarda da sona yaklaştı.

`İZLEME KURULU`
Plana göre, hükümet, yeni aşamada Türkiye`nin ortak vicdanı sayılabilecek isimlerin yer alacağı bir İzleme Kurulu`nu oluşturmayı planlıyor. Kurulacak İzleme Kurulu, bir önceki Akil Adamlar heyetininin yerini alacak ancak sayıca daha az tutulacak. Kurul, son aylarda yaşanan yol kesme gibi sabotajların önüne geçmek için de çalışma yapacak.

GERİ DÖNÜŞÜN ÖNÜ AÇILACAK
Yol haritası ile son günlerde Türkiye`nin ana gündem maddeleri arasında yer alan PKK tarafından kaçırılan çocukların serbest bırakılması ve dağdan dönüşün önünü açacak düzenlemeler de hayata geçirilecek. Bu kapsamda, haklarında Kırmızı Bülten çıkarılmayan örgüt mensuplarının geri dönüşü kolaylaştırılacak.

GAZETECİ VE STK`LAR İMRALI`YA GİDEBİLİR
Ayrıca, yeni yol haritası kapsamında HDP heyetlerinin dışında bazı STK üyeleri ve gazetecilerin İmralı`yı ziyaretine de izin verilmesi planlanıyor. MİT`in İmralı, HDP`nin Kandil`le yaptığı görüşmelerde yeni yol haritasının ele alındığı ve tarafların yeni yol haritasını olumlu bulduğu öğrenildi.

Süreci yeni bir aşamaya taşıyacak yeni yol haritası ile ilgili son kararı ise Başbakan Erdoğan verecek.

yenişafak

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir