• DOLAR 32.522
  • EURO 34.798
  • ALTIN 2423.518
  • ...
10 bin eser kapasiteli müzede tarihe yolculuk yapılacak
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ŞANLIURFA- Yaklaşık 2 yıl önce yapımına başlanılan, 10 bin eser sergileme kapasiteli Haleplibahçedeki müzenin 14 Ağustos'ta açılması bekleniyor. Özellikle yaz mevsiminde yerli ve yabancı turistlerin akın ettiği Şanlıurfa'da turizmin sorunlarını, geleceğini ve yeni yapılan müze kompleksini konuştuk. Şanlıurfa Müze Müdürü Müslüm Ercan, müzenin turizm konusunda lokomotif olacağını söyledi.

Yaklaşık 2 yıl önce Haleplibahçe mevkinde ilimizin çok ihitiyacı olan müze yapımına başlanıldığını hatırlatan Ercan, daha yerlerinin dar olmasından dolayı 70 bin eserden ancak bin 500'nü sergileyebildiklerini belirterek " Altında 2 yıl önce başladığımız müze projesinin sonuna geldik .Şu anda eserlerimizi yeni müzeye aktarıyoruz.En kısa zamanda eserlerimizi yerleştireceğiz. 14 Ağustos'ta açılışımız olacak müzemizi bu tarihe yetiştirmeye çalışıyoruz." diye konuştu.

Alanında tek olan bu müze, turizm konusunda lokomotif olacak

Şanlıurfa'da yapılan müzenin alanında tek olduğunu dile getiren Ercan, "Türkiye'de Roma, Helenistik bu yönü çok zengin müzeler var ama bizim müzemiz daha çok taş devri dönemi ile, neolitik dediğimiz dönemle ön plana çıkıyor.Bu yüzden, Göbeklitepe ve çağdaş ören yerlerimizde özel büyük bir bölümünü bunlara ayırdık.Özellikle arkeoloji  dünyasında ilgi çekiyor.Müzemiz bittiğinde ilimizin turizm konusunda lokomotif olacaktır.Şu an yurtdışından bir çok turist açılmamış müzemizi ziyaret etmek istiyor." dedi.

"Her dönemin imitasyonunu yapıyoruz"

Ercan, yaklaşık 10 bin civarında bir eser segilemeyi düşündüklerini söyleyen Ercan,  müzede Türkiye standarlarının  çok üstünde bir çok canlandırmaya yer vereceklerini ifade ederek, " Müzenin içerisine 23 yıl önce ortaya çıkarılan bir tapınağın aynısını kuruyoruz.Her dönemin öne çıkan olayları ile ilgili canlandırmamız var. Örneğin neolitikte tarım mı yapılmış, o dönemde tarımın başlaması ile ilgili bir canlandırma yapıyoruz.Göbeklitepe'de bir tapınağın imitasyonunu yapıyoruz ve tapınağın ölçüleri, boyutu figürleri hepsi aynı. İnsanların arkeolojik eserlere bire bir yapamadığı şeyi ve ya giremediği ortamı burada sağlamış olacağız. " ifadelerini kullandı.

"Hz.İbrahim'in(a.s) ateşe atılma animasyonu da var"

Müze ziyaretinin en sonunda Şanlıurfa'nın simgesi olan Hz. İbrahim'in Nemrutla olan mücadelesinin kısa bir animasyonunu hazırladıklarını belirten Ercan, müze ziyaretinin sonunda Urfa'nın simgesi olan bir peygamberin hayatının anlatılmasının insanlarda çok olumlu bir etki bırakacağını söyledi.

"Öncelikli olarak altyapı ve otopark sorunları çözülmeli"

Turistlere iyi bir hizmet sunmanın önemine değinen Ercan,  öncelikli altyapı sorunlarının çözülmesi gerektiğini belirterek şöyle devam etti: "Alt yapı sorunlarımızı çözmemiz gerekiyor .Şimdi yollarımız yetersiz olursa, yeterli sayıda lüks restorant olmazsa,otellerin yatak sayısı yetersiz olursa ziyaretçi gelir am reklamını yaptığınızı burada göremezse o zaman turist bir daha gelmez. Onun için ivedilikle alt yapı sorumunumuzu çözmemiz gerekiyor, çarşılarımıza özellikle turistik çarşılarımıza kapalı çarşımıza bir standart getirmemiz gerekiyor. Ama en büyük sorunumuz otopark sorunu bunu da acilen çözmemiz gerekiyor." diye konuştu. (Osman Gülebak-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir