• DOLAR 32.386
  • EURO 35.051
  • ALTIN 2326.566
  • ...
Hasat sonrası anız yakanlar dikkat!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ŞANLIURFA- Uzmanlar, anız yakma konusunda  çiftçileri uyardı.Konuyla ilgili bir açıklama yapan TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Şanlıurfa Şube Başkanı Yrd. Doç. Dr. Ali Rıza Öztürkmen, , anız yakmaların topraktaki birçok faydalı mikroorganizmayı öldürdüğünü söyledi.

Anız yakmaların topraktaki birçok faydalı mikroorganizmayı öldürdüğüne dikat çeken Öztürkmen, "Anızlar yakıldığında toprağın üst katmanlarındaki kil gibi toprak parçacıklarını pişirmekte, topraktaki birçok faydalı mikroorganizma ve solucan gibi küçük canlıları öldürmekte, topraktaki organik maddeyi de yakmakta, bazı mikroelementleri bitkilerin faydalanamayacağı forma dönüştürmekte ve makro-mikro besin maddesi noksanlıkları olmaktadır."diye konuştu.

"Toprağın değerli üst katmanı kaybolur"

Kurak bölge tarlalarında anız yakılması ile tarım azot miktarının olumsuz etkilendiğini belirten Öztürkmen, anız yakmaların tarla yüzeyini bitki örtüsüz bırakacağından, en değerli üst katmanları su ve rüzgar erozyonu sonucu yok olacağını söyledi.

"Yakılmayan saplarorganik ve besin maddeye dönüşür"

Anızı yakılmayan tarlaların daha verimli olduğuna değinen Öztürkmen, " Anızı yakılmayan tarla toprağı anız sapları ile bir malç oluşturduğundan yağışlı dönemlerde düşen suyun toprak içersine girmesini ve tutulmasını sağlayarak oluşacak rutubetli ortam sap artıklarının mikroorganizmalar tarafından parçalanarak organik maddeye ve bitki besin maddelerine dönüşmesini sağlamaktadır. Anızların her yıl yakıldığı tarım alanlarında ise organik madde kaybı olduğundan yavaş yavaş geçen yıllar içersinde toprak zerrelerini birbirine bağlayan doku ile su tutma kapasitesi zayıflar, verim düşer, rüzgar ve su erozyonu olur, çoraklaşma başlar." ifadelerini kullandı.

"Anız yangınları birçok insanı kötü etkiliyor"

Anız yakmalar sonucu topraktaki mikroorganizmaların zarar görmesinin verimde de azalma oluşturduğunun altını çizen Öztürkmen, "Anız yangınları komşu tarlalardaki hasat edilmemiş ürünlere, traktörlere meyve bahçelerine, bunların etrafındaki çitlere, telefon direklerine, civardaki yerleşim yerlerine, özellikte de ormanlarımıza telafisi mümkün olmayan zararlar vermektedir." diye konuştu. (Osman Gülebak-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir