• DOLAR 32.504
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
DSİ, 2014 yılı sulama sezonu hazırlıkları başladı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DİYARBAKIR -  Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü (DSİ) tarafından yapılan açıklamada, 2014 yılı sulama mevsiminde, çiftçilerin ve su kullanıcı örgütlerinin uygulaması için kuraklığın etkisini azaltmak, tasarruflu su kullanımını gerçekleştirmek, muhtemel boğulma olaylarına karşı gerekli tedbirlerin alınmasını ve diğer işletme hizmetlerinin istenilen seviyeye çıkarılmasını sağlamak amacıyla bazı uyarı maddeleri yayınlandı.

DSİ 10. Bölge Müdürü Abdurrahim Kartal adına yapılan açıklamada, baraj ve gölet rezervuarlarında depolanan suyun, sulama kanallarında biriken sular ve yaz mevsiminde tarımsal amaçlı sulama kanallarına verilen suların boğulma olayları için risk olarak görüldüğü belirtildi.

2014 yılı sulama sezonu uyarı maddelerinde şu önemli maddelere yer verildi:

- Havaların ısınmasıyla birlikte serinlemek veya yüzmek amacıyla rezervuar alanlarına ya da sulama kanallarına girilmemesi can ve mal güvenliği açısından önem arz etmektedir.

- Sulama tesislerimiz inşa edilirken eş zamanlı olarak uyarı ve tanıtım levhaları tesislerin uygun noktalarına monte edilmektedir ve bu uyarı levhaları her yıl yenilenmektedir. Bu hususta uyarıların dikkate alınması ve uyarı levhalarının sökülmemesi gerekmektedir.

- Sulama ve drenaj kanallarına evsel atıkların atıldığı, dolayısıyla halk sağlığı açısından tehdit oluşturduğu, servis yollarında aşırı hız yapıldığı ve bu nedenle de sık sık kazaların meydana geldiği tespit edilmiştir.  Sulama kanallarına evsel atıkların atılmaması ve servis yollarının sağlanması gerekmektedir.

- Rezervuar sahalarında su seviyesinin düşmesi ile birlikte su çekilen alanlarda ekim ya da ekim hazırlığının yapılmaması, motopompla kaçak su alımlarının engellenmesi gerekmektedir.

-Şebeke dışı alanlara su verilmemesi için gerekli tüm tedbirler alınmalıdır.

-2014 yılı sulama tesisleri su ihtiyacı için yeniden su kullanım sözleşmeleri hazırlanmalıdır. (Hamza Adiyaman – İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir