• DOLAR 32.551
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2490.31
  • ...
Cumhurbaşkanlığı Seçimleri İçin Yol Haritası Belirlendi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

 Yüksek Seçim Kurulu, geçen hafta siyasi parti temsilcileriyle toplanarak Cumhurbaşkanlığı seçimini görüştü. Toplantıda, önümüzdki haftadan itibaren Cumhurbaşkanlığı seçiminin yurtiçi ve yurtdışında nasıl yapılacağına ilişkin genelgelerin detayları belirlendi. Toplantıda adayların kampanyalarını nasıl yürüteceği, bağışlar, oy pusulalarına ilişkin konular da ele alındı. Buna göre, pusulalarda adayların isminin yer alması kararlaştırıldı.

Kapsamlı mal beyanı: Kapsamlı bir beyana gerek olmadığı talepleri dikkate alınmazken, seçim kanununda nasıl yer alıyorsa cumhurbaşkanı adaylarının da aynı kriterlere sadık kalarak mal beyanında bulunması kararlaştırıldı.

Adaya devlet yardımı yok: Adaylar, hazine ve devlet yardımı alamayacak. ABD’deki gibi kampanya, bağış veya adayların kendi mal varlıkları kaynaklarıyla yürütülecek.

Bağışlar kayıtlı olacak: YSK’nın adaylar için ayırdığı hesap noları üzerinde bağış yapılabilecek. Bağışın üst sınırı sonra belirlenecek. Seçim kanundaki bağış kuralları geçerli olacak.

Parti adayı: AK Parti temsilcileri, YSK’daki toplantılarda partilerin de aday göstermesinin önünün açılmasını talep etti. “Partilerde aday gösterirse miting ve propaganda çalışmalarını katkı sağlar” görüşünü savundu.

Yurt dışında seçim 4 gün: 56 ülkede oy kullanılacak. Almanya, Fransa, Belçika gibi Türklerin yoğun yaşadığı ülkelerde oy süresi 4 gün olacak. Avusturalya’da ise 1 gün.

Randevu alınacak: Oy kullanma randevulu sistemle gerçekleşebilecek. Ülkelerdeki oy kullanma tarihleri belirlenerek YSK sitesinde yayınlanacak. YSK sistemine girenler hangi gün ve saatte oy kullanacağı randevusunu alacak. 1 kişi en fazla 6 kişi adına randevu alacak. Randevu saatinde gelemeyen aynı gün oy kullanabilecek.

Berlin Olimpiyat Stadı: Berlin’de Olimpiyat Stadı’nda oylar kullanılacak. Diğer ülkelerde de fuar alanları, spor salonları gibi yerler kiralandı.

Kozmik Sandık Odaları: 4 gün oy kullanma süresi olan yerlerde büyükelçilik veya konsolosluklarda özel kozmik oda hazırlanacak. 3 siyasi partiden ‘sandık koruma kurulu’ oluşturulacak. Bu kişiler konsolosluktan geci bile ayrılmayacak.

Uçakla Türkiye’ye: Sandıktan çıkan oylar torbalara konularak büyükelçilik tarafından kurul huzurunda mühürlenecek. Sonra 3 siyasi parti temsilcisinden oluşacak ‘sandık taşıma kurulu’, oy pusulalarını Türkiye’ye getirecek.

Ankara’da sayılacak: Yurtdışındaki oylar, Türkiye’de sayılacak. Oylar tarifeli veya kiralanacak özel uçaklarla Ankara’ya getirilecek.

ATO’da 1300 masa: Sayım ATO Kongre Merkezi’nde yapılacak. 1300 sandık kurulacak. Sandık görevlileriyle ve parti temsilcileriyle birlikte 10 bin kişi sayımla uğraşacak

Maliyet 60-70 milyon: Yurtdışı oylamalar için YSK’nın bütçesinde 60 veya 70 milyon TL harcama yapılacak.

Bu haberler de ilginizi çekebilir