• DOLAR 32.319
  • EURO 35.11
  • ALTIN 2299.719
  • ...
Sulama ücretlerinin netleşmemesi bir handikaptır
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ŞANLIURFA- Bakanlar Kurulu kararıyla elektrik borcu olan çiftçiye tarım desteklemesi yapılmayacağının açıklanması birçok tartışmayı da beraberinde getirdi. Özellikle Şanlıurfa ve Diyarbakır'da birçok çiftçi kararı protesto etmek için yolları trafiğe kapatırken bazı çiftçiler de ekmiş olduğu tarlasını sökmek zorunda kaldı.Konuyla ilgili bir açıklama yapan  TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Şanlıurfa Şubesi Başkanı Yrd. Doç. Dr. Ali Rıza Öztürkmen, önemli açıklmalarda bulundu.

Sulama ücretlerinin hala netleşmemesini bir handikap olarak niteleyen Öztürkmen birçok çiftçinin enerji masrafından dolayı sulama yapamadığını belirtti.

GAP projesi, yatırımların yetersizliğinden yarım kaldı

 GAP projesi tamamlandığında Şanlıurfa İlinde sulanacak alan miktarının 8.3 Milyon dekar olarak planlandığı halde yatırımların yetersizliğinden dolayı sulama projelerinin % 17’lik kısımı ancak tamamlanabildiğine dikkat çeken Öztürkmen, tarım merkezi olan Şanlıurfa'daki birçok çiftçinin kendi imkanlarıyla sulama sistemlerini kullanarak tarım yapmaya çalıştığını ifade etti.

Çiftçiler arasında haksız rekabet oluşturuluyor

Kanalet ile yer altı sulamasına verilen  paranın arasındaki büyük farkın çiftçiyi büyük sıkıntıya soktuğunu belirten Öztürkmen, "GAP projesi kapsamındaki kanalet sulama tesisleri ile sulama yapan çiftçilerimiz dekara 25 TL, yani 100 dekara 2.500 TL ödemekte iken yer altı sulaması yapılan bölgelerdeki çiftçilerimiz ise 100 dekar arazi suladıkları zaman tespitlere göre 25 bin ile 30 bin TL arasında DEDAŞ’a elektrik ücreti olarak vermektedir. Bu da çiftçiler arasında haksız rekabet oluşturarak çiftçileri büyük sıkıntılara sokmaktadır." dedi.

"Çiftçiye kolaylık sağlanmalı"

Öztürkmen, yıllardır devam bu eşitsizliğe bir çözüm bulunamadığını ifade ederek şöyle konuştu: "Gönül ister ki yer altı sulaması yapan bu çiftçilerimiz GAP projesi kapsamında sulama yapılan yerlerde olduğu gibi dekar başına göre ya da elektrik trafo gücüne göre elektrik parası ödesin. Veya elektrik sayacında tüketilen enerji bedelinin bugünkü tarifeye göre %20’lik kısmı çiftçi tarafından ödenmesidir.Hatta bölgede DEDAŞ’a abone olmayanlar yine bu tarife üzerinden ücretini ödesinler ve ne zaman aboneliklerini yaptırdıkları zaman ise sisteme girsinler. İlimizde yaşayan hiçbir çiftçi bu kolaylıklar ve imkanlar sağlandığı takdirde 1 TL bile borç bırakmayacaklardır." diye konuştu.(Osman Gülebak-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir