• DOLAR 32.574
  • EURO 34.82
  • ALTIN 2500.453
  • ...

 Enerji yönetimi ile Türkiye Doğalgaz Dağıtıcıları Birliği Derneği’nin (GAZBİR) Antalya zirvesinde, son dönemde artma eğilimi gösteren, özellikle sayaçların sağına soluna, üstüne ya da altına konulan mıknatısla tüketimi ölçen diske müdahale edilerek yapılan ‘gaz hırsızlığı’ tartışma konusu oldu.

Şirketler, elektrikte olduğu gibi gaz tarifelerine de ‘kayıp-kaçak’ bedeli konulmasını istedi. EnerjiPiyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), kaçak bedeli talebini geri çevirdi. Şirketler, mıknatısla müdahale edilen sayaçlar üzerinden kaçak gaz kullanımının ciddi miktarda artış gösterdiğinden yakındı. Gaz dağıtım şirketleri, sistemden kaynaklanan ‘kaçınılmaz’ gaz kayıplarına da işaret etti. Sistem kaynaklı zorunlu kayıplar için çalışma yapılması benimsendi. EPDK’nın yapacağı çalışmanın sonucuna göre gaz tarifelerine, belli miktarda kayıp bedeli eklenmesi bekleniyor.

‘KAÇAK ORANI İÇİN ÇALIŞMAK GEREKİYOR’

EPDK kaynakları, gazda kayıp-kaçak miktarının ne kadar olduğu sorusunu, “Bu konuda şu aşamada paylaşacağımız bir oran yok. Verilecek oran yanıltıcı olur. Çalışmalar yapılacak ve oran netleştirilecek” dedi.

‘KAÇAK GAZLA MÜCADELE SİZİN İŞİNİZ’ CEVABI

EPDK, ‘Kaçakla mücadele sizin sorumluluğunuzda’ diyerek tarifeye kaçak bedeli koymayı kesin olarak reddetti. EPDK’nın yapacağı çalışmanın sonucuna göre gaz tarifelerine, belli miktarda kayıp bedeli eklenmesi bekleniyor.