• DOLAR 32.379
  • EURO 34.989
  • ALTIN 2325.65
  • ...
Hakim ve savcılar Diyarbakır'da buluştu
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DİYARBAKIR - Diyarbakır, Şanlıurfa, Malatya, Elazığ, Mardin, Adıyaman, Batman, Siirt, Şırnak ve Bingöl illerinde görevli hakim ve savcıların katılımıyla, düzenlenen "Yargıda Birlik Platformu Güneydoğu Buluşması" toplantısında Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) seçimleri öncesi hakim ve savcıların sorunları ile HSYK'nın yapısı ele alındı.

Toplantıya Adalet Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Selahattin Menteş ve İstanbul Anadolu Başsavcıvekili Ömür Topaç, platform üyeleri HSYK Genel Sekreteri Bilgin Başaran, Gölbaşı Cumhuriyet Başsavcısı Ali Çalık, Ankara Sulh CezaHakimi Hayri Keskin, Ankara İş Mahkemesi Hakimi Gülsüm Mısır ve bölgede görev yapan çok sayıda hakim ve savcı katıldı.

Toplantıda konuşan Adalet Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Selahattin Menteş, mümkün oldukça taban destekli hareket ederek, meslektaşları ve mesleklerinin öne çıkmasını istediklerini söyledi.

Menteş, bir grup savcı ve hakim ile birlikte, gönüllülük esası üzerine, yargıda gelinen nokta itibariyle, yargının hak ettiği konumda olması amacıyla, hep birlikte bir inisiyatif alarak, bu hareketi geliştirmeye çalıştıkların ifade etti.

Yargıda yaşanan sorunlara değinen İstanbul Anadolu Başsavcıvekili Ömür Topaç ise, Yargıda maalesef bir güven sorunu yaşandığını ifade ederek, "Yargı kurumu tüm bireylerin sığınabileceği en son limandır. Bu liman herkese güven verebilmelidir. Bu limana herkes demir atabilmelidir." dedi.

Yargının aldığı tüm ciddi kararların, meşruiyetinin tartışıldığına dikkat çeken Topaç, "Tüm yargı kararlarının arkasında bir ideoloji aranıyor. Büyük hukukçu Yargıtay eski Başkanı Sami Selçuk’un ifade ettiği gibi, yargının meşruiyet debisi maalesef diplerde. Yargı kurumu tüm bireylerin sığınabileceği en son limandır. Bu liman herkese güven verebilmelidir. Bu limana herkes demir atabilmelidir. Gelin yargı mensupları olarak, yeni güne, yargı camiasında oluşan bu bahar iklimine hep beraber merhaba diyelim. Yargıda hoş görülülüğe, çok sesliliğe hep birlikte merhaba diyelim. Düşünsel farklı bakış açılarımızı zenginliğimiz olarak kabul edelim. Enerjimizi yargının bağımsızlığı ve tarafsızlığı tesis etmek, yargı kurumunu Türkiye’nin en önemli kurumu haline getirmek için harcayalım.” diye konuştu.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcısı Ramazan Solmaz da, herkesin güven duyacağı bir yargının oluşması için çaba gösterdiklerini söyledi. Solmaz, hak edenlerin hak ettikleri yerde olmasının nasıl tesis edebileceği düşüncesiyle Yargıda Birlik Platformu'nun kurulduğunu belirtti.

Yapılan konuşmaların ardından toplantı, basına kapalı olarak devam etti.  (Zeki Aygur - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir