• DOLAR 32.607
  • EURO 34.769
  • ALTIN 2497.003
  • ...
İl Müftüleri Toplantısı Mardin'de yapıldı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

MARDİN – 29. İl Müftüleri İstişare Toplantısı Mardin’de yapıldı. Erdoba Elegance Otel’de düzenlenen İl Müftüleri Toplantısı, saat: 17.00’de açılış konuşmalarıyla başladı.

5 Haziran’a kadar devam edecek toplantıya Başbakan Yardımcısı Prof. Dr. Emrullah İşler, Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Mardin Milletvekilleri Muammer Güler ve Gönül Bekin Şahkulubey, Mardin Valisi Dr. Ahmet Cengiz, Mardin İl Emniyet Müdürü Mehmet Şahin, Mardin Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Ahmet Türk, 81 ilin müftüsü, kanaat önderleri ile Müslüman ve Süryani din adamları katıldı.

Bu yıl 29’uncusu düzenlenen İl Müftüleri İstişare Toplantısı Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başladı. Kuran tilavetinin ardından açılış konuşmalarıyla devam etti.

“Din; giderek yükselen bir değer haline geldi”

İl Müftüleri İstişare Toplantısı’nın Mardin’de düzenlenmesinin önemli olduğunu belirten Başbakan Yardımcısı Prof. Dr. Emrullah İşler, “Zira Mardin; yüzyıllardır barış içerisinde yaşamıştır. Mardin, kadim bir kenttir ve adeta açık hava müzesidir. Batı, çeyrek asırdır tavırlarıyla söylemleriyle bağdaşmamaktadır. Giderek artan çatışmalar her kesi endişelenmektedir. Dünyada; din giderek yükselen bir değer haline geldi. Mardin’de 4 gün sürecek toplantının taşra ve merkezin ilişkisini gözden geçirmek için bir fırsattır.” dedi.

Toplantıda Soma unutulmadı

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Hz. Âdem’den Hz. Muhammed’e kadar tüm peygamberlere salat ve selam göndererek, katılımcılara ‘Hoş geldiniz’ diyerek konuşmasına başladı. İl Müftüleri İstişare Toplantısı’nın kadim kentte Mardin’de düzenlenmesinin önemine dikkat çeken Görmez, “Mardin, bir ümran kentidir. Biz bunun mutluluğunu yaşıyoruz. Geçtiğimiz ayda Soma’da yaşanan maden faciasında hayatını kaybeden 301 işçimize Allah’tan rahmet diliyorum ve geriye kalanlara sabırlar niyaz ediyorum. Bizler, ulvi bir görevi yerine getiriyoruz. Diyanet çalışanları halkın gönlünde yer edinmiştir. Din ve Siyaset arasındaki ilişki insanlık tarihinden ayrı değildir. Bizler geleceği görmeliyiz ve yarını ona göre programlamalıyız. Çatışmalar derinleştikçe İslam âlemi travmalar yaşamaktadır. Buradan bir çağrıda bulunmak istiyorum: El birliğiyle inanç değerlerimizi bozmak isteyenlere fırsat vermeyelim. Ama önce nefis muhasebesini yapalım. Bizler, Alevi’siyle Sünni’siyle, Kürdüyle Türküyle, Doğu’suyla Batı’sıyla bu aziz milletin evlatlarıyız. Allah’ın izniyle bizim çözemediğimiz kör düğüm yoktur. Allah için bir birimize yönelelim.”  dedi.

“Harcandıkça eksilmeyen tek şey sevgidir”

Toplantıda bir konuşma yapan Mardin Valisi Dr. Ahmet Cengiz, farklı dinleri yaşayan ve farklı dilleri konuşan Mardin, yüzyıllardır hep bir arada yaşamışlardır. Kadim kentimizdeki birçok caminin yanında kiliseler de bulunmaktadır. Mardinlinin en büyük arzusu huzur ortamının kalıcı olmasıdır. Harcandıkça eksilmeyen tek şey sevgidir. İlimizde bini aşkın din görevlileri mevcuttur. Bu toplantının ilimize hareket getireceğine inanıyorum. Bu toplantının ilimizde düzenlenmesinde emeği geçen her kese teşekkür ediyorum.” diye konuştu.

Toplantı Çarşamba günü sona erecek

Konuşmasına Allah’a hamd, Resulüne selam ve salat getirdikten sonra katılımcıları selamlayarak başlayan Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Hasan Kamil Yılmaz, “Malumunuz Başkanlığımız yılda bir veya 2 defa İl Müftüleri Toplantısı düzenlemektedir. Toplantımız bugün açılış oturumuyla başlayacak ve Çarşamba günü sona erecek. TÜİK’in hazırladığı ‘Dini Hayat Araştırması’ sunulacak. Çalıştaylarımız olacak. Cami hizmetlerine dair sorun ve çözüm önerileri konuları masaya yatırılacak. Konular günler öncesinde tespit edildi ve müftülerimize bildirildi. Açık Kürsü ise tüm müftülerimizin görüşlerini dile getiren platform olacak. Müftülerimiz yaşadıkları sıkıntı, istek ve şikâyetlerini sözlü veya yazılı olarak bize bildirebilecekler. Bugün biz bu gündem ile tefekkür makamında olacağız.” dedi ve katılımcılara teşekkür etti.   

Mardin Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Ahmet Türk, katılımcıları selamladıktan sonra toplantıda sosyal meselelere de değinmesini istedi.

Mardin İl Müftüsü Dursun Ali Coşkun, İl Müftüleri İstişare Toplantısı’nın kadim şehir Mardin’de yapılmasından dolayı duyduğu memnuniyetini dile getirdi.

Yapılan açılış konuşmalarının arından toplantı verilen aranından basına kapalı olarak devam edecek. (M. Salih Keskin/Mehmet Aslan – İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir