• DOLAR 32.572
  • EURO 34.898
  • ALTIN 2426.718
  • ...
"Tarihimizden ders alabilseydik bu hale düşmezdik"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

KAYSERİ - Kadir Has Kültür Merkezinde Prof. Dr. ihsan Süreyya Sırma, İslam tarihi konulu bir konferans verdi. Saat 20.30’da başlayan konferans, Molla Sadi’nin Kur'an-ı-kerim tilaveti ile başladı.

Yazar Celalettin Sipahioğlu’nun yaptığı açılış konuşması ardından İslam tarihi hakkında konuşmasını yapmak üzere Prof. Dr. İhsan Süreyya Sırma mikrofonu aldı.

Tarihini bilmeyenin kendisini bilemeyeceğini belirten Sırma, "Tarih bilmeseniz bugünkü iki milyar Müslüman’ın içine düştüğü Emperyalizm oyununun içinde debelenip durursunuz. Tarihini bilmeyenlere tarih öğretilir. Eğer bugün tarih benim işime yaramıyorsa o geçmişin vakalarını ben niye öğrencilerin kafasına koyayım ki. Eğer başka ülkelerin veya başka dinlerin tarihi bizim işimize yarayacaksa öğrenmek lazım.

"Tarihimizden ders alabilseydik bugünkü perişan hale düşmeyecektik"
Tarihin konusu ile Kur'an-ı Kerim'in konusu aynıdır, Nedir o, insan. Kur'an insana gelmiştir ve tarih o mücadeleyi anlatır dolayısıyla ikisi iç içe olan birleşiktir. Kur'an-ı Kerim'in yüzde 60'ı tarihtir. Allah'u Teala Kur'an-ı Kerim'de kavimleri anlatır. Hz Yusuf’un kısasını anlatır, bir cümle söylemek için en son ayette size diyor bu kıssayı biz niye anlatıyoruz? Ders alasınız diye, biz eğer tarihimizden ders alabilseydik bugünkü perişan hale düşmeyecektik." dedi.

Tarih ilminin dinden ayrılamayacağını vurgulayan Sırma, din tarih ilişkisine değinerek, "Tarih boyunca din savaşları olmuş. Bırakın dinler arası bizzat aynı dinin müntesipleri birbirleri ile savaşmışlardır. Bunlar yanlış din anlayışları yüzünden olmuş. Kendi görüşlerini Kuran'ın önüne koydukları için. Bunların böyle olmasının sebebi tarih okumamalarındandır.” diye ifade etti. 

Kayseri tarihi medresede İLKHA muhabirine konuşan Sırma, Müslümanların kendi hayat referanslarını değiştirdiğini söyledi. Sırma, "Eskiden hayat referansımız Kuran'dı, sünnetti ama maalesef şimdi referansımız Avrupa oldu." ifadelerini kullandı.   (Fatih Gültekin  -  İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir