• DOLAR 32.51
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...

ŞANLIURFA- Türkiye İhracatçılar Meclisi(TİM), mayıs ayı ihracat rakamlarını Şanlıurfa’da açıkladı.Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası’nın (ŞUTSO) ev sahipliğinde yapılan toplantıya TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, Ekonomi ihracatı Genel Müdürü Veysel Parlak,Şanlıurfa Valisi İzettin Küçük, Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Celalettin Güvenç ve ŞUTSO Başkanı Sabi Ertekin katıldı.

TİM verilerine göre; mayıs ayında ihracat geçen yılın aynı ayına göre yüzde 5.8 artışla 13 milyar 400 12 milyon dolar oldu.

Böylelikle mayıs ayı toplam mal ihracatı, önceki yılların TÜİK  mayıs ayı rakamlarını geçerek Cumhuriyet tarihi rekorunu kırdı.

İlk 5 ayda bir adet yüzde 8 artışla 60 milyar 92 milyon dolar oldu.Son 12 aylık ihracat ise yüzde 1.7 artışla toplam 156 milyar 145 milyon dolara yükseldi.

Tim Başkanı Mehmet Büyükekşi, ihracat artışını olumlu havanın etkilediğini belirterek “Büyüme yeniden dış ticaret tabanına dönüyor ve büyümede ihracatın ağırlığı artıyor.” dedi.

Mayıs ayında aylık bazda Cumhuriyet tarihi rekor kırıldığını vurgulayan Büyükekşi, “İlk 5 ayda tempomuzu artırarak 2014 yılı hedefimiz olan 166.5 milyar dolarlık ihracat olacağımıza inanıyoruz.”diye konuştu.

Büyükekşi konuşmasında sanayinin temposunu artırdığını ve ekonomik büyümenin kaynağının dış talebe yöneldiğini vurguladı.

 Dış ticaret rakamlarının açıklandığı Şanlıurfa ilinin ilk 5 ayda yüzde 25 ihracat artışı yakaladığını belirten Büyükekşi,”Şanlıurfa'nın önümüzdeki yıllarda çok daha fazla ihracat yapacağına inanıyoruz. Zira Şanlıurfa'nın GAP’ın sulama projelerinin tamamlanmasıyla muazzam tarımsal üretim potansiyelini daha etkin değerlendireceğine inanıyoruz. Şanlıurfa; demir-çelik eşyalar, elektrikli makine ve cihazlar, plastik ve mamüllerinde ihracatını geliştiriyor. Daha yüksek katma-değerlerine yönelerek bu gelişim sürekli kalıcı hale getirilebilir.” ifadelerini kullandı. (Osman Gülebak-İLKHA)