• DOLAR 32.574
  • EURO 34.834
  • ALTIN 2435.002
  • ...
"Uluslararası öğrenci pazarı artıyor"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İZMİR – “Uluslararası Öğrenciler Akademisi - İzmir Programı kapsamında,  Üniversite, Uluslararasılaşma ve Sivil Toplum: Bugünden geleceğe bakış” isimli söyleşi  yapıldı.

Başbakanlık Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı İzmir Bölge Koordinasyon Ofisi’nin organizasyonuyla gerçekleştirilen söyleşiye Ofis Bölge Koordinatörü Dr.Fırat Yaldız ev sahipliği yaptı. Söyleşiyi  İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Müdürü Prof. Dr.Tuğrul Senger, TRT İzmir Bölge Müdürü Muharrem Acar, Yaşar Üniversitesi Genel Sekreter Yardımcısı Ali Galip Ayvat, Ege Balkan Türkleri Federasyonu Başkanı Hüseyin Kocaman,  İKÇÜ’den Rektör Yardımcısı Prof.Dr. İbrahim Attila Acar, İKÇÜ Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu Müdürü Yard.Doç.Dr.Mustafa Soyöz ve İzmir’de öğrenim gören uluslararası öğrenciler ilgiyle takip etti.

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Tancan Uysal,  yaptığı sunumda uluslararası öğrenci sayısı bakımından henüz 3. yılında olan İKÇÜ’nün bu yolda önemli bir yol kat ettiğini belirtirken; son OECD rakamlarına göre uluslararası öğrenci pazarının dünyada giderek önem kazandığına vurgu yaptı. Prof. Dr. Uysal, “ İKÇÜ bu yıl kayıt hakkı kazanan uluslararası öğrenciyle birlikte 250 rakamına ulaşacaktır. Ülkemizin 2023 vizyonuna uygun olarak bu doğrultuda katkılar sağlamak için çalışıyoruz. Son OECD rakamlarına göre uluslararası öğrenci pazarının dünyada giderek arttığını görmekteyiz. 2020 yılında 7 milyon öğrenciden 200 milyar dolara ulaşan büyük bir pazar olacağı görülmektedir” diye konuştu.

“Türkiye bu pazara dönük daha çok yoğunlaşmalı”

Türkiye’nin toplam yıllık turizm gelirinin 20 milyar dolar iken, ABD’nin sadece uluslararası öğrenci pazarından yıllık 33 milyar dolar kazandığına dikkat çeken Prof. Dr. Uysal, “Bu pazardan İngiltere 29 milyar dolar, Avustralya 23 milyar dolar, Kanada 17 milyar dolar gelir elde etmektedir. Gerçekten çok büyük bir pazardan söz ediyoruz. Ülkemizin giderek artan bir oranla, 2013 verilerine göre 55 bin uluslararası öğrenciye ulaştığını görmekteyiz Türkiye artık bu perspektiften bakarak değerlendirmelidir. Türkiye’nin jeopolitik konumu göz önüne alındığında bu bölgedeki coğrafya oldukça stratejik konuma sahip. Her ülkeden öğrencinin gelebileceği mesafede bir yerdeyiz. Üzerimize düşen görevi yerine getirdiğimizde daha fazla öğrenciyi ülkemize çekebileceğiz” dedi.

Öğretim üyesi için de Türkiye’nin bir merkez olmaya başladığını kaydeden Prof. Dr. Uysal, “Yurt dışından birçok öğretim üyesi Türkiye’de ders vermek için geri dönüşler yapmaya başladı. Türkiye’deki eğitim kalitesi Bologna süreciyle büyük ivme kazandı” şeklinde konuştu.

“İzmir’in emekli kenti imajını kırması gerekiyor”

İzmir özelinde önemli değerlendirmelerde bulunan Prof. Dr. Uysal, İzmir’in yaşamını beyni ile kazanan bir kent kimliğine kavuştuğuna dikkat çekti. İKÇÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Uysal, İzmir’in emekli kenti imajından sıyrılması gerektiğini de belirtirken; “İzmir’in yaşlı nüfusunun artması nedeniyle oluşan ‘emekli kenti’   imajını kırması gerekmektedir. Bu noktada İzmir Üniversiteler Platformu’nun da yarattığı sinerji ile hem uluslararası öğrenci potansiyelini arttırarak hem de şehir dışından gelen öğrencilerin şehre kazandırarak bu algıyı kırmalıyız. Bu noktada Üniversite- yerel yönetim – STK  işbirliğinin artması büyük önem kazanıyor” diye konuştu.

Öğrencilerden gelen soruları yanıtlayan Prof. Dr. Uysal’a sunumunun sonunda İYTE’de yüksek lisans eğitimi alan Bangladeşli Navila Rahman Nadi tarafından hediye takdim edildi. (İlyas Yıldız – İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir