• DOLAR 32.34
  • EURO 35.112
  • ALTIN 2307.62
  • ...
"Sigarayı bırakmada zorluk yaşanması olağandır"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BATMAN - Batman Bölge Devlet Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı doktorlarından Elif Özülkü, sigarayı bırakma sürecinde zorluk yaşanmasının olağan olduğunu söyledi.

“Sigara endüstrisinin ana hedefi 11-13 yaş grubu çocuklar”

Özülkü, sigara endüstrisinin ana hedefinin 11-13 yaş grubu çocuklar olduğu ifade ederek Türkiye’de de sigaraya başlama yaşının gittikçe bu yaş grubuna kaydığına dikkat çekti. Özülkü, “Dünyada en çok ölüme yol açan iki nedenden birisi açlık, diğeri tütün kullanımıdır. Sigara, her yıl dünyada yaklaşık 6 milyon insanın beklenenden önce ölümüne neden olmaktadır. Bu ölümlerin yaklaşık 600 bini ise pasif sigara içimine bağlı olmaktadır. Sigara kullanımı artık tedavi edilmesi gereken salgın bir hastalık olarak görülmeye başlanmıştır. Sigara endüstrisinin ana hedefinin 11-13 yaş grubu çocuklar olduğu ve ülkemizde de sigaraya başlama yaşının gittikçe bu yaş grubuna kaydığı bilinmektedir.” dedi.

“Sigarayı bırakma sürecinde zorluk yaşanabilir”

Uzm. Dr. Özülkü, her sigarada vücut için zehirli, tahriş edici, kanser yapıcı ya da kanserin ortaya çıkmasını kolaylaştırıcı 4 binden fazla kimyasal madde olduğunu söyledi. Özülkü şunları kaydetti: “Nefes darlığına neden olan solunum sistemi hastalıklarının önde gelen nedeni ve kalp hastalıkları ve diğer birçok damarsal hastalık açısından da ciddi risk faktörüdür. İnsanları sigaraya bağımlı hale getiren madde ise nikotindir, yüksek bağımlılık yapıcı bir etkiye sahiptir. Bu nedenle uzun süreli kullanıcılarda sigarayı bırakma sürecinde zorluk yaşanması olağandır.”

“Sigara satışları yüzde 5 düştü”

Sigara satışlarının yüzde 5 düştüğünü söyleyen Özülkü, “Bir doktorun danışmanlığında gerekirse bilimsel tedavi yöntemlerinin uygulanması bu sürecin daha kolay geçmesini sağlayabilir. Ülkemizde 5727 sayılı yasanın yürürlüğe girmesi ile birlikte sigara satışlarında yüzde 5 düşme meydana gelmiştir. Bu sayede sigara içenlerin oranında azalma olurken, pasif sigara maruziyeti oranları da azalmıştır.  Sigarayı bırakmak yaşam süresini ve kalitesini artırmayı sağlar.”  ifadelerini kullandı.(Veysi Rüzgar-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir