• DOLAR 32.532
  • EURO 34.814
  • ALTIN 2440.426
  • ...
Bedir ve Hendek olmadan İslam medeniyeti kurulamaz
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ŞANLIURFA- GAP Tarımsal Eğitim Merkezi'nde devam eden 'Dünyanın Suriye ile İmtihanı' çalıştayının ikinci oturumunda, Gazeteci Turan Kışlakçı ile Suriye Ulusal Meclisi Halit Hoca ise Suriye’deki çözümsüzlüğün devamında uluslararası dengeler boyutunu ele aldı. Çalıştayda konuşan Kışlakçı, Arap Baharı'nın; Bedir ve Hendek olmadan İslam medeniyetinin kurulamayacağının anlaşıldığını söyledi.

Arap Baharı'nın  Ortadoğu'da yaşayan Araplarla ilgili olan bütün ön yargıları yıktığını ifade eden Kışlakçı, birçok insanın kafasındaki diktatörlere itaat eden Arap algısının çökertildiğini söyledi.

Arap baharı tüm dünyayı etkileyen bir değişim

Arap Baharı'nın tüm dünyayı etkilediğini belirten Kışlakçı,"Tunus’ta başlayan Arap Baharıyla başlayan büyük bu değişim tarihteki de en büyük değişimdir. Bu son dönemde Ortadoğu’da  olan büyük bir değişimde sadece bölgeyi değil bütün dünyayı etkileyen bir değişimdir. Ama birileri  bunu engellemeye çalışıyor.Eğer Ortadoğu’nun kalbi Suriye ise  Suriye’de olan değişim Ortadoğu’yu ve içinde yaşayan insanların tümünü etkileyecekse bu anlamıyla Suriye’ye çok iyi odaklanmak, tahlil etmek ve analiz etmek gerekiyor." dedi.

"Bedir ve Hendek olmadan bir İslam medeniyeti kurulamaz"

Arap Baharı'nın İslam'ın siyasal düşüncesinde değişikliğe sebep olduğuna değinen Kışlakçı, konuşmasına şöyle devam etti: "Arap Bahar'ı Ortadoğu’daki kültürü değiştiriyor. İslam alimlerinin dediği İslam'ın yeniden siyasal düşüncesi  tezahur ediyor. Artık diktatörlere karşı isyan edilebileceği ile ilgili yeni kitaplar çıkıyor. Hatta bu kitaplardan biri Suudi Arabistan’da yasaklandı. Bu da Ortadoğu'da yeni bir felsefenin, yeni bir düşüncenin, yeni bir medeniyetin doğduğunu gösteriyor. İslam medeniyeti Bedir ve Hendek savaşı üzerine inşa edildi.Bir daha anlaşıldı ki Bedir ve Hendek olmadan bir İslam medeniyeti kurulamaz."diye konuştu.

"Dost gibi görünen Arap ülkeleri aslında Esed'e destek veriyor"

Birçok ülkenin gizli veya açık bir şekilde Esed'e yardım ettiğine dikkat çeken Halit Hoca, "2011 yılında Hüsnü Mübarek devrildiği zaman çocuklar duvarlara Beşşarı kastederek sıra 'sana gelecek doktor' dediği zaman Arap ülkelerinden Suudi Arabistan,Kuveyt,Ürdün gibi ülkeler Beşşara destek mesajları gönderdiler. Bu ülkeler şimdi ise Suriye halkının dostu gibi görünüyorlar.Bunu yapmalarının sebebi sıranın kendilerine gelmesinden korktukları içindi. Suriyenin Dostları Meclisi Suriye'ye sadece söz ile teselli veriyor. Fiili olarak bir yardımda bulunmuyor." diye konuştu.

"Amerika Esed'e gizliden destek veriyor"

Amerika'nın görünürde Suriye halkının yanında olduğunu ama gizliden rejime yardım ettiğini belirten Halit Hoca, "Amerika'nın bu bölgede birçok hesabı var.Amerika öncelikle İsrail'in güvenliğini sağlamak amacıyla kitle imha silahlarını ortadan kaldırırarak birinci hedefine ulaştı. İkinci hedefi ise bu savaşın Suriye dışına çıkmasını engellemeye çalışmak.Yani kısaca krizi yöneterek bundan faydalanmak istiyor."diye konuştu.

"Yapılan yardımların yüzde 85'i rejime gidiyor"

Birleşmiş Milletlerde çok büyük bir fesadın döndüğünü belirten Halit Hoca, Suriye halkına yapılan uluslararası yardımların ancak yüzde 15'inin Suriye halkına ulaştığını geri kalanın ise rejime verildiğini bundan dolayı da kısa vadede bir çözümden bahsetmenin mümkün olmadığını söyledi.

Çalıştay, ikinci gün yapılacak oturumlarla devam edecek. (Osman Gülebak-Sedat Kuşulay-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir