• DOLAR 32.426
  • EURO 35.01
  • ALTIN 2324.925
  • ...
Arınç: "Eylül ayında 4D uydumuzu uzaya fırlatacağız."
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BURSA -  Türk Hava Kurumu (THK)  Bursa Şubesi tarafından düzenlenen Büyükşehir Belediyesi ve Bursa Kent Konseyinin destek verdiği ‘4. Bölgesel Ata Model Uçak Şampiyonası’nın ödül töreni, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın katılımıyla yapıldı.

Merinos AKKM Fuar Alanı'ndaki ödül törenine, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Vali Münir Karaloğlu, Bursa Milletvekili Canan Candemir Çelik, Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, BKK Başkanı Semih Pala, Ak Parti İl Başkanı Cemalettin Torun, THK temsilcileri ve öğrenciler katıldı.

“Eylül ayında 4D uydumuzu uzaya fırlatacağız”

Ödül töreni öncesinde konuşan Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, tüm öğrencilerin büyük bir azimle yarışmalara hazırlandığına inandığını belirtti. Son yıllarda uzay, gök bilim, uçaklar ve diğer bütün teknolojik aygıtların Türkiye’de gelişmeye ve ilgi çekmeye başladığına dikkat çeken Arınç, “THK üniversitesini kurdu ve eğitim veriyor. Üniversitemizdeki gelişmelerle gurur duydum. Herhalde en çok yabancı öğrencisi bulunan üniversite olarak şöhreti artmıştı. Dünyanın her yerinden THK Üniversitesinde uzay ve uçak bilimleri üzerine eğitim almak isteyen gençler alaka duyuyorlar.” dedi.

4A uydusunun bittiğini ve Kazakistan’daki üsten uzaya fırlatıldığını anlatan Arınç, “Kısmet olursa önümüzdeki Eylül ayında 4D uydumuzu uzaya fırlatacağız. Uzayda Türk uydularının bulunması ayrı heyecan veriyor. Geçmişte bu yoktu. Uydular çıktıktan sonra başkalarının uydularına yüksek kiralar ödeyerek ancak televizyon ve iletişim imkanı buluyorduk. Artık kendi uydularımız var. Şüphesiz hedefimiz, uydularımızı Türkiye’de imal etmek ve teknolojiyi Türkiye’ye getirmektir” diye konuştu.

“Hedef, uzayın ve uçakların bütün teknolojisini Bursa’da imal edebilmektir”

Bugün bir dünya markasıyla karşı karşıya olduklarını, Türk Hava Yolları’nın şüphesiz uçaklarını Boeing ve Airbus’tan aldığını, ancak ofset denilen sistemle uçakların önemli kısımlarını Türkiye’de üretmeye başladığını açıklayan Arınç, “Dileriz ki yüzde yüz üretimin Türkiye’de yapılacağı günleri de görelim. Bursa sanayi ve endüstrisiyle o kadar güçlü bir şehir ki artık hedefi uzayda yarışabilmektir. Hedef, uzayın ve uçakların bütün teknolojisini Bursa’da imal edebilmektir. O yüzden bu çalışma yapılırken aynı zamanda Bursa’nın hedefini de ortaya koymuş oluyorsunuz. Uzay dediğimiz ucu bucağı, sınır olmayan bir yerdir. Gök kubbesinde sadece yıldızları görebildiğimiz, sadece Mars’a ulaşabildiğimiz, diğer gezegenlerle ilgili araştırmalar da yaptığımız Dünya’da, uçağı hedef almak çok önemlidir.” dedi.

“Sivil pilotlarımızı da yetiştirmeliyiz”

Bugün dünyada ilk üç uçak şirketinden birisinin de Türk Hava Yolları olduğunu dile getiren Arınç, 192 uçuş noktasına gidebildiğini, kalitesi, zaman ayarlaması ve kazasızlık oranıyla Türkiye’nin iftiharı olduğunu ifade etti. Arınç, “Şuanda kendi pilotlarımız yetmediği için yabancı pilotlar da çalıştırıyoruz. Kaynak sadece Türk Hava Kuvvetleri olmamalı. Türk Hava Kuvvetleri’nden ayrılanlar pilot olarak çalışıyor ama sivil pilotlarımızı da yetiştirmeliyiz. İnşallah gelecekte bunun da olacağını inanıyorum. Yarışmalara katılanları kutluyorum. Bu ilginizin sürmesini diliyorum.” diye konuştu.

Vali Münir Karaloğlu ise, THK Bursa Şubesi’nin düzenlediği model uçak yarışmasına katılan tüm öğrencileri kutladı. THK’nin ismini geçmişte sadece Kurban Bayramı’nda deri toplama tartışmalarında duyduklarını belirten Karaloğlu, artık THK’nın yapması gereken işlere döndüğünü, havacılık üzerine üniversitesi, yerli uçak imalatında gösterdiği çaba ve gençlere havacılığı sevdirecek projeleriyle gurur duyulan bir kurum olduğunu belirtti. Karaloğlu, Bursalı sanayicilerin yeni hedef olarak uzay ve silah sanayiini seçtiğini hatırlattı.

Konuşmaların ardından THK Bursa Şube Başkanı Gökgürler tarafından Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’a ve Vali Münir Karaloğlu’na plaket takdim edildi.

Daha sonra Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ve protokol tarafından kategorilerde dereceye giren takım ve bireysel yarışmacılara madalya ve kupaları takdim edildi. (Zeki Aras-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir