• DOLAR 32.331
  • EURO 35.092
  • ALTIN 2297.849
  • ...
Her 10 saniyede bir kişi sigaradan ölüyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ŞANLIURFA - 31 Mayıs Dünya Sigarayı Bırakma Günü dolayısı ile Şanlıurfa Yeşilay Cemiyeti Balıklıgöl’de bir etkinlik yaptı. Şanlıurfa Yeşilay Cemiyeti Başkanı Muharrem Çelik, resim sergisinin açılışı öncesi yaptığı açıklamada, sigaranın zararlarına değindi.

Programda sigaranın kötülüklerini anlatan bir tiyatro sahnelendi. Tiyatroda sembolik olarak sigarayı yargılayan bir mahkeme kuruldu. Tiyatroyu 12-13 yaşlarında olan 20 tane öğrenci canlandırdı.

Daha sonra İbrahim Culfa tarafından okunan basın açıklamasında, “Sigara her yıl dünyada yaklaşık 6 milyon insanın beklenenden önce ölümüne yol açıyor. Bu sayı her 10 saniyede bir kişinin sigaradan ölmesi demektir. Bu ölümlerin yaklaşık 600 bini ise pasif sigara içimine bağlı olmaktadır. Eğer bu konuda yeterli önlemler alınmazsa 2030 yılında sigaranın 8 milyon insanı öldüreceği bu ölümlerin yüzde 80 inin düşük ve orta gelirli ülkelerde olacağı tahmin edilmektedir.” dedi.

Sigaranın birçok zararının bulunduğu kaydedilen açıklama şöyle devam etti. “Sigara tütün ürünleri başta kanser, kronik tıkayıcı akciğer hastalığı KOAH, kalp krizleri, felçler olmak üzere 20’nin üzerinde öldürücü hastalığa yol açmaktadır. Sigara tüm kanser ölümlerinin üçte birinde sorumludur. Akciğer kanserinden ölen her 10 kişiden 9’unun nedeni sigaradır. Sigara endüstrisinin ana hedefi 11-13 yaş grubu çocuklardır. Ülkemizde de sigaraya başlama yaşının gittikçe bu yaş grubuna kaydığı bilinmektedir. Eğer çocuklarımızın sigaraya başlamasını ve pasif sigaraya maruziyetini engelleyemezsek, 20-30 yıl sonra onlar sigaranın kurbanları olacaklardır. Sigara hem biz hem de pasif içici konumundaki çocuklarımız için öldürücü bir tehlikedir.” (A.HEKİM Bulut -İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir