• DOLAR 32.43
  • EURO 35.1
  • ALTIN 2324.71
  • ...
Kokulu üzümle kansere şifa
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

OMÜ Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Çelik, AA muhabirine açıklamada bulunurken, kokulu kara üzümün sağlık açısından bilinenden çok daha fazla faydasının bulunduğunu, kara üzümün özellikle insanların bağışıklık sistemini kuvvetlendirdiğini söyledi.

Çelik, fakültenin araştırma ve uygulama sahasında yaklaşık 4 yıldır sürdürdükleri çalışma kapsamında kokulu kara üzümün kabuğunda bulunan resveratrol maddesinin antioksidan, antimutagen ve antikanserojen özelliklerinden dolayı Karadeniz Bölgesi`nde tüketilmesinin arttırılmasını amaçladıklarını ifade etti.

Kara üzüm kabuğundaki resveratrol maddesinin içeriğinin en fazla olarak Karadeniz Bölgesi`nde yetişen üzümlerde görüldüğünü, bu nedenle de bölgede bağcılığın geliştirilmesini sağlamayı hedeflediklerini anlatan Çelik, şunları kaydetti:

"Karadeniz Bölgesi`ndeki nemli iklimlerde yetişen kokulu kara üzümün kabuğunda bolca yer alan resveratrol maddesi bir yandan üzümün yetişmesini sağlarken öte yandan antioksidan, antimutagen ve antikanserojen aktivitesi göstererek, insan vücudunda kanser dokularının oluşumunu, gelişimini ve artmasını engellemektedir. Ayrıca kolesterolü düşürdüğü de saptanmıştır.

Öte yandan kara üzüm vücutta yağların erimesine yardımcı olarak cildin taze ve temiz bir görünüm almasını sağlıyor. İçerdiği maddeler sayesinde güzellik iksiri olarak da nitelendiriliyor. Bir salkım kara üzüm veya buna eş değer kurutulmuş kara üzüm, vücudu ve beyin hücrelerini zindeleştiriyor. Bir kilo üzüm bin 150 gram süt, 390 gram et, 300 gram ekmek ve bin 200 gram patatese eşdeğerdir. Bu nedenle de bayanlar için en ideal rejim menüsüdür. Kara üzüm başlı başına bir sağlık meyvesidir. Kara üzüm güzellik iksiri, gerçek beyin besini ve zayıflama rejimlerinin de ana ürünüdür. Vücuttaki yağlı bileşiklerin kılcal damarlarda birikmesini engellemekte ve kanı sulandırarak koroner kalp hastalıklarına karşı da insanları korumaktadır."

Karadeniz`in güney yamaçlarında kokulu kara üzüm yetiştirilmesini amaçladıklarını bu nedenle 4 yıl önce başlatılan çalışmaların aralıksız devam ettiğini anlatan Çelik, "Karadeniz Bölgesi`nde bağcılığın artmasını sağlamak, üzüm üretimini teşvik etmek için bölgede yetişen kaliteli kokulu üzüm tiplerini geliştirmek istiyoruz. Kokulu kara üzüm tüketiminin arttırılması sağlıklı nesillerin yetişmesine de katkı sağlayacaktır" diye konuştu.

Çelik, fakültenin araştırma ve uygulama sahasında yürüttükleri çalışma ile Karadeniz Bölgesi`nin en ideal ve en verimli kokulu kara üzüm çeşitlerini belirlediklerini, isteyen üreticilere bu konuda yardımcı olabileceklerini kaydetti.



AA

Bu haberler de ilginizi çekebilir