• DOLAR 32.543
  • EURO 34.832
  • ALTIN 2426.432
  • ...
Kuduz vakası görülen köy karantinaya alındı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ŞIRNAK - Cizre’ye bağlı Ulaş Köyü’nde önceki gün köpeklerde kuduz tespit edildi. Köpeklerden tespit edilen kuduzten sonra köy 6 ay boyunca karantinaya alındı.

Köyde kuduz vakasından dolayı köyde incelemeler yapılarak giriş çıkışlar kontrol altına alındı. Köye giden Cizre Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile Aile ve Toplum Sağlığı Merkezi ekipleri tarafından köy giriş çıkışlarına köyde kuduz hastalığı olduğu yazılı tabelalar yerleştirildi.

Köyde incelemelerde bulunan ekipler, kuduz vakasının tespit edildiği Abdurrahman Altan'ın evine gidip incelemelerde bulundu. Ekipler evde ve ev çevresinde dezenfekte çalışması yaptı. Ayrıca Aile ve Toplum Sağlığı Merkezi sorumlu hekim Dr. Abdullah Üzen de evde sağlık taraması yaptı. 

İlk kuduz belirtilerinin hayvanında çıktığını  belirten Abdurrahman Altan, “Ben bu hayvanın hasta olduğunu hiç bilmiyordum. Bir sabah ben kalktım baktım hayvan bağırıyor. Hayvanı içeri koydum sonra veteriner ekiplerini çağırdım. Ekipler gelip baktılar sonra dediler evde kalsın. Ardından 5-6 gün geçtikten sonra hayvan öldü. Ben 70 yaşına gelmişim böyle hastalık görmemişim.” dedi. Cizre Aile ve Toplum Sağlığı Merkezi sorumlu hekim Dr. Abdullah Üzen, “Şuana kadar herhangi bir şüpheli bir vakaya rastlamadık. Köyde sağlık taramamız devam edecek. Şüpheli olguları izleyeceğiz. Şüpheli bir vukuya rastlasak ya da şüpheli bir temas sağlansa bu da sağlık aşılaması yapılacak.” diye konuştu.

Cizre Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü veterineri Mustafa Erdemir ise, "Verilen şifahi talep üzerine köye geldiğimizde inekte iki günlük kuduz belirtileri ortaya çıkmıştı. Biz de ineği 10 gün süreyle müşahede altına aldık. Üçüncü gün ineğin öldüğünü duyulmamız üzerine inekten numuneler alarak Elazığ Araştırma Enstitüsü'ne analiz için göndererek, analize götürdük. Kuduz müspet çıkınca köyü 6 aylığına karantina altına aldık. Bu vaka sonrası Kaymakamlık, Kolluk Kuvvetleri, Toplum Sağlığı Merkezi ve İlçe Tarım Müdürlüğü'nden oluşan Komisyon tarafından belirli kararlar alındı. Alınan kararlar neticesinde de köyde bulunan bütün sahipli kedi ve köpeklere kuduz aşısı yapılacak, sahipsiz olan hayvanlar da muhtar tarafından tespit edildikten sonra bunlara da kuduz aşısı yapılacağı kararı verildi. Ancak köyde sahipsiz köpek ve kedi bulunmamaktadır. Bu 6 aylık karantina süreci boyunca köye hayvan giriş çıkışı yasaklanıp, köyde konaklama da yapılmayacaktır. Yine haftalık sürekli ziyaretler yapılıp, kontroller, klinik belirtiler ve kuduz vakası olma ihtimaline karşı kontroller yapılacaktır. Eğer 3 ay sonra köyde herhangi bir kuduz vakası görülmezse tekrar komisyon kararı ile köye uygulanan karantinayı kaldırabiliriz. Ama şuan çalışmalarımız ve incelemelerimiz devam edecek. Ayrıca köyde üretilen süt ve süt ürünlerin tüketimi yasaklanmıştır.” şeklinde konuştu. 

Köy muhtarı Mehmet Ali Güven de, Kaymakamlık tarafından alınan kararların kendilerine bildirildiğini ifade ederek, köye hayvan giriş çıkışları yasaklandığını ve köy girişlerine tabelalar asıldığı söyledi. (Abit Dündar –İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir