• DOLAR 32.591
  • EURO 34.868
  • ALTIN 2499.173
  • ...
`Bilgi ile vahiy arasındaki bağ sağlam olursa insanlık selamette olur`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BİNGÖL- Bingöl de faaliyet gösteren Kalem-Der,  “İbadet ve Gençlik” adlı bir konferans düzenledi. Yapılan konferansa gençler, yoğun ilgi gösterdi.

Bingöl Belediyesi Kültür Merkezinde gerçekleşen konferans,  Kur’an-ı Kerimin tilavetiyle başladı.  Konferans gençlerin tiyatro gösterimi ile devam etti.

Konferansta Araştırmacı Yazar Abdulkadir Turan, “İbadet ve Gençlik" üzerine bir konuşma yaptı.

“Ne zaman bilgi ile vahiy arasındaki bağ sağlam olursa insanlık selamette olur” tespitini yapan Turan, “Ne zaman bilgi ile vahiy arasındaki bağ koptuysa insanlık felaket yaşadı. Bu felaketi gidermenin yolu yeniden bilgi ile vahiy arasındaki bağı oluşturmaktır. Bilgi kaynaklarımızı yeniden vahiye bağlamalıyız.”dedi.

“Rabbimiz bizleri imam ümmet olarak seçmiştir”

Birikmiş bilgiyi yeniden İslamileştirilmesi gerektiği ifade eden Araştırmacı Yazar Turan, “Rabbimiz bizleri imam ümmet olarak seçmiştir. İmam ümmet olmak insanlığın iktidarı olmaktır. Biz ister bu ithamdan kaçalım ister kaçmayalım Rabbimiz bizleri imam ümmet olarak seçmiştir. Eğer bundan kaçarsak bizi cezalandırır. Eğer kaçmazsak bizi mükâfatlandırır. Bizim görevimiz birilerinin peşinden koşmak değildir. Bizim görevimiz iktidar ümmet olmaktır.” İfadelerine yer verdi.

“ Bilginin efendisi olmadan insanlığın efendisi olmak mümkün değil”

Bilginin efendisi olmadan insanlığın efendisi olmanın imkansı olduğuna dikkat çeken Turan, Müslümanların yeniden bilginin efendisi olması gerektiğini söyledi.

Müslümanların bir zamanlar yeryüzünde bilginin efendi olduğu hatırlatması yapan Turan, “Bu yüzden insanlığın iktidarı biz olmuştuk. Yeryüzünün iktidarı bizden sorumluydu. Biz o zaman mahkûm mazlum ve perişan bir toplum değildik. Biz güçlü bir toplumduk. Bütün kaynaklar bizim elimizdeydi. Biz o zamanlar üstün durumdaydık.”ifadelerini kullandı.

 “Ümmet olarak bilgi ile ilişkimiz’ oku’ emirle başlıyor”

Turan konuşmasını sürdürdü: “Bugün bizim ümmet gerçeğimiz var. O da Oku emriyle başlıyor. Yüce Rabbim yeryüzüne bir Peygamber göndermiş, Bu peygamber Hatemül Enbiya olan bir zaman peygamberidir. Bu Hatemül Enbiya ya gelen ilk emir oku emridir.  Bizim ümmet olarak bilgi ile ilişkimiz bu emirle başlıyor. Biz ne zaman bu emri tam olarak aldıysak yüceldik. Ne zaman bu emirden koptuysak hep geri düştük. Oku emri Efendimizin başlı başına bir mucizesidir.”

“Peygamberi bilgiden kopmuş olmamız bizim ölmüş olduğumuzu gösterir”

“Bilgi vahiyden kopunca bilgi şeytanlaşır”  ifadelerine yer veren Turan, “İnsan bildikçe zalim ve tağutlar için daima düşmandır. Bilgi vahiyle bağ kurunca ve amel edilince bilgiye peygamberi bir metot yüklenir. Eğer bir fert bilgisiz ise bu sadece ferdin ölümüdür.  Ama eğer toplum bilmiyorsa hem ferdin hem de toplumun ölümü vardır. Bir toplumun bilmemesi o toplumun ölümüdür. Biz Müslümanlar olarak ölmüşüz. Bizim gerçek bilgi olan Peygamberi bilgiden kopmuş olmamız bizim ölmüş olduğumuzu gösterir. Eğer biz bu ölmüş ve öldürülmek istenen ümmeti ihya etmek için çalışıyorsak işte o zaman görevimizi yerine getirmiş oluruz.” Dedi.

“Âlimlerimizin kitaplarını okumasaydık bugün birçok İslami bilgiden mahrum kalırdık”

İslam Âlimlerinin ilmine değinen Turan, “İmam Gazali olmasaydı,  Nureddin Zengi ve Selahaddin Eyyübi gibi insanlar yetişmezdi. Yine Mevlana gibi büyükler olmasaydı Fatih Sultan Mehmet gibi insanlar da olmazdı. Eğer biz de Üstad Bediüzzaman, Seyyid Kutup, Hasan El Benna ve nice Âlimlerimizin kitaplarını okumasaydık bugün birçok İslami bilgiden mahrum kalırdık.” Tespitini yaptı.

“Bilginin efendisi olunmadan insanlığın efendisi olmak mümkün değildir”

 “Eğer nöbette uyuyan bir asker gibi olursak insanlara yararlı olamayız.” diyen Turan, “Biz başkalarını uykudan uyandırmamız gerekirken nasıl olur da biz uyuruz. Bilginin efendisi olmak bu değildir. Bilginin Efendisi olunmadan insanlığın efendisi olmak mümkün değildir. Yüce Rabbimizin isteği olan bu ümmeti ihya etmek zorundayız. İslami gençliğe çok iş düşüyor. İnsanlığın bilgi ile ilişkisi Hz. Âdem(a.s)  den beri gelen bilgidir. Ümmetin bilgi ile ilişkisi Kurandaki Oku emridir.”diye konuştu.

“Bilgi ile ilişkilerimizi kurarsak Hz. Ömer zamanındaki başarıyı tekrar bulacağız”

Turan, son olarak, “  Hiçbir zaman bilenle bilmeyenler bir olmaz. Bugün bilgili insanlar Kur’an-ı Kerim’i okudukları için bilgili oldular. Eğer bilgi ile ilişkilerimizi kurarsak Hz.Ömer zamanında bulunulan başarıyı tekrar bulacağız. Bugün bize karşı tersten bir fetih yapılmış. Bu tersten fetihten kurtulmanın yolu sağlam bilgiye ulaşmakla elde edilir. Allah’tan dileğimiz Müslümanların dünyanın en iyi üniversitelerine master yapmalarıdır. Hepimiz çok okumalıyız ama yaratan Rabbimizin adıyla okumak zorundayız. Rabbim hepimize kendi adıyla okumayı nasip etsin.

Konferansın sonunda Liseler arası yapılan bilgi yarışmasında ilk üçe giren liselerde açıklandı.

Liseler arası yapılan bilgi yarışmasında ilk üçe giren isimler:

1.Karşıyaka Anadolu Lisesi

 2.Fen Lisesi,

3.Endüstri Meslek Lisesi

Derecelere giren okullara çeşitli ödüller verilirken, program yapılan duayla sona erdi.(Nihat Kanat/ Ali Fidancı-İLKHA)

 

 

 

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir