• DOLAR 32.699
  • EURO 34.76
  • ALTIN 2499.283
  • ...
Bosna`da ki sel felaketinin korkunç bilançosu
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BURSA- Bosna Hersek’te tarihin en büyük doğal afetinin verdiği zarar sular çekildikçe daha net ortaya çıkıyor. Bir milyon kişi evini terk etti, 100 bin ev zarar gördü. Bir milyon kişi içme suyuna ulaşamaz durumda, salgın hastalıklar baş gösterdi.  Yaraların sarılması için yardımlara ihtiyaç var.

İşte Zaraların bilançosu; Bir milyon kişi evini terketti, 100 bin ev zarar gördü.Bir  milyon kişi içme suyuna ulaşamaz durumda, salgın hastalıklar baş gösterdi…yaraların sarılması için yardımlara ihtiyaç var.

Bosna Hersek’i etkileyen şiddetli yağışlar sonrasında yaşanan seller ve heyelanların yol açtığı hasar,gün geçtikçe daha net ortaya çıkıyor. Suların yavaş yavaş çekilmesiyle, tarihinen büyük doğal afetinin, ülkeye telafisi uzun yıllar sürecek zararlar verdiği belirlendi. Bosna Hersek Bakanlar Kurulu tarafından açıklanan bilançoya göre; sel felaketinden etkilenen insanların sayısı 1.5 milyona ulaşırken, 950 bin kişi evlerini terk etmek zorunda kaldı. Yaraların sarılması için acil yardım çağrısı yapan Bosna Hersek, başta acil ihtiyaçlar olmak üzere, hemen her türlü ürün ve malzemeye muhtaç durumda.

Verilere göre son 120 yılın en şiddetli yağışları yaşandı

Verilere göre son 120 yılın en şiddetli yağışlarının yaşandığı Bosna Hersek, tam bir afet bölgesine dönüşmüş durumda. Aniden bastıran ve yüzbinlerce kişinin üzerlerindeki kıyafetlerle kaçarak canlarını zor kurtardığı sel felaketinin ağır bilançosu, suların çekilmesiyle yavaş yavaş ortaya çıkıyor. Son tespitler, ilk belirlemelerin aksine, seller ve heyelanların ülkeye sanılandan çok daha büyük zarar verdiğini gösteriyor.

“Cami minaresine hiç bir şey olmadı”

Bosna Hersek Devleti yetkililerinin açıklamalarına göre; seller sonrası 2 bin 100 kayıtlı heyelan yaşandı, ülkedeki yaklaşık 250 sağlık merkezi ve okul sular altında kaldı. Yaklaşık 1.5 milyon kişiyi doğrudan ya da dolaylı olarak etkileyen doğal afette, 950 bin kişi evini terk ederken, 100 bin kadar ev de, ya yok oldu, ya da büyük zarar gördü.

Yaşanan doğal afet, ülkenin altyapısına da büyük zarar verdi. Kara ve demiryollarında büyük maddi hasar oluşurken, içme suyu altyapısının tahrip olması yüzünden halen 1 milyon kişi içme suyuna ulaşamıyor. Yaşanan sel felaketinden sonra fotoğraf karelerine yansıyan resimlerden bir cami minaresinin sağlam kalması da dikkatlerden kaçmıyor.

Başta gıda ve temizlik maddeleri olmak üzere, ilaç, boya, çekiç, motorlu testere gibi ev ve inşaat malzemeleri, dezenfektanlar, mobilya ve ev tekstili acil ihtiyaçlar arasında. Bu ihtiyaçların karşılanması için gönderilen her yardımın çok değerli olduğunu belirten yetkililer, yaraların sarılması için yardımların bir an önce ulaşmasının önemine de dikkat çektiler. (Zeki Aras-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir