• DOLAR 32.625
  • EURO 35.27
  • ALTIN 2501.828
  • ...
Bir Ülke İle Daha Vizeler Kalkıyor!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Semiramis Otel`de düzenlenen Türk Mısır İş Konseyi Genel Kurul Toplantısı`nda konuşan Başbakan Erdoğan, Türkiye`den 280, Mısır`dan ise bine yakın iş adamının katıldığı bu toplantıyı özellikle önemsediğini belirterek, toplantının iş adamları arasındaki mevcut işbirliğini pekiştirilmesi için bir vesile olacağını söyledi.

Erdoğan,Türkiyeile Mısır`ın tanışıklığının asırlar öncesine dayandığını, iki ülke esnafının, tüccarının yüzyıllardır hep iç içe olduğunu, aynı terbiye ve iş ahlakıyla yoğrulduğunu ifade etti.

İki ülkenin çarşı ve pazarlarında ölçüsüz kazanma hırsından öte, insaniyetin her zaman ön planda tutulduğunu belirten Erdoğan, iş erbaplarının her daim birbirini kollayıp gözettiğini söyledi. Erdoğan, ``Eğer siftahını yaptıysa gelen müşteriye `ben siftahımı yaptım, komşum yapmadı. İhtiyacınızı ondan alın` diyebilme erdemini göstermiştir`` dedi.

İki ülkenin çarşı, sokak ve dükkanlarında solunan havanın da ezelden beri aynı olduğunu anlatan Erdoğan, ``Benim bir vatandaşım ne zaman Kahire`nin caddelerinde, Han El-Halil Çarşısı`nın sokaklarında dolaşsa büyük bir muhabbet ve hüsnükabul görür ve gelir bunu da bize anlatır. Aynı şekilde, Mısırlı bir kardeşim ne zaman Türkiye`ye gelse aynı izzetüikramı bizde de görür. Gelir bunu de bize anlatır. Adana`nın Kazancılar Çarşısı`nda da Antep`in Bakırcılar Çarşısı`nda da İstanbul`un Kapalıçarşı`sında da kendini evinde hisseder. İstanbul`un tam orta yerinde bulunan ve aktarlarıyla, baharatçılarıyla, yemişçileriyle yüzyıllardır cıvıl cıvıl kaynayan çarşımızın isminin Mısır Çarşısı olması manidardır`` diye konuştu.

Bütün bu ortaklıklar ve paylaşımların, iki kardeş halkın sosyal ve kültürel dokusunun ne kadar iç içe olduğunu gösterdiğini kaydeden Erdoğan, ``Madem böylesine zengin bir tarihi altyapıya, akrabalık ölçülerine varan yakınlığa sahibiz, o halde bunu neden ticari ve ekonomik ilişkilerimizin her alanına yansıtmayalım?`` diye sordu.

-HEDEF: 10 MİLYAR DOLAR-

Erdoğan, Mısır`da bugün yapılan görüşmelerde çok çok olumlu neticelerin alındığını belirterek, seçimlerin hemen ardından bu toplantının ``rövanşının`` İstanbul`da yapılmasını istediğini anlattı.

Küresel mali krizin etkilerinin ağır olarak hissedildiği bir dönemde 2009 yılında, birçok ülkenin ticaret hacimleri daralırken, Türkiye ile Mısır arasındaki ticaret hacminin 2008`e göre yüzde 15 artarak 3,2 milyar doları geçtiğini vurgulayan Erdoğan, 2010 yılında da bu rakamın aynı şekilde muhafaza edildiğini, 2011 yılının ilk yedi ayında da artışın devam ettiğini ve ticaret hacminin 2,3 milyar dolar olarak gerçekleştiğini ifade etti.

Erdoğan, ticaret hacminin geçen yılın ilk yedi ayında 2 milyar dolar civarında olduğu düşünülürse, Mısır`da meydana gelen olaylara rağmen ikili ticarette bir gerileme olmadığının görüleceğini belirterek, artış eğilimine rağmen bu rakamın, Türkiye ile Mısır arasındaki gerçek potansiyelin çok altında olduğunu söyledi.

İki ülkenin de daha fazlasını başaracak irade ve potansiyele fazlasıyla sahip olduğuna işaret eden Erdoğan, şöyle konuştu:

``Bu sebeple aramızdaki ticaret hacmini önümüzdeki 2 yıl içinde 5 milyar, önümüzdeki 4 yıl içinde de 10 milyar dolar seviyesine çıkarmayı bir hedef olarak belirlememiz ve bu doğrultuda çalışmamız gerekir. Ekonomik ve ticari ilişkilerimizin hukuki altyapısı da tamamlanmış olduğuna göre, bizlerin rehberliği, sizlerin de üstün gayreti sayesinde bu hedefe ulaşmamızın zor olmayacağını düşünüyorum. Görüldüğü gibi burada zaten mutabıkı, bir sıkıntı yok.
Aranızda sektörler bazında yapacağınız çalışmalarla inanıyorum ki bunu süratle yakalarız. Bunu biz aramızda yapmayacağız da kim yapacak? Bizim yapmamız lazım ve bunu başaracağız. Seçimlerden sonra yeni Parlamentoyla, yeni yönetimle inşallah şu attığımız adımlar, şu ortak işbirliği konseyi ile birlikte bu vizeleri de aramızdan kaldırmak suretiyle inanıyorum ki; iş adamlarımızın gidiş gelişleri, yatırımlar, gerek Türkiye`de gerek Mısır`da çok daha fazlasıyla artacaktır. Bu benim hem temennimdir hem duamdır. Ekonomik ve ticari ilişkilerimizin hukuki altyapısı da tamamlanmış olduğuna göre, bizlerin rehberliği, sizlerin de üstün gayreti sayesinde bu hedefe ulaşmamızın zor olmayacağını düşünüyorum.``

AA

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir