• DOLAR 32.439
  • EURO 35.46
  • ALTIN 2324.52
  • ...
Kuduz tespit edilen Ulaş köyü 6 ay karantinaya alındı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ŞIRNAK - Cizre'de bir süre önce Ulaş Köyü'nde bir vatandaşın ve serbest veteriner hekimin talebi üzerine, İlçe Tarım Müdürlüğü ekipleri tarafından köyde incelemeler yapıldı. Köydeki bir ineğin kuduz hastalığı klinik belirtileri göstermesi üzerine, 10 gün süre ile kapalı bir yerde müşahede altına alındığı,  kuduza yakalandığı şüphelenilen  hayvanın  telef olduğu belirtildi.

Veteriner hekimlerce telef olan hayvandan alınan örnekler, kesin tanı için Elazığ Veteriner Kontrol Araştırma Enstitüsü'ne gönderildi. Enstitü Müdürlüğünden, laboratuar analizi sonucunda ‘Kuduz Hastalığı pozitif çıkmıştır’ raporu alınması üzerine toplanan komisyon, 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunun 4. Maddesi ile Hayvan Sağlığı ve Zabıtası Yönetmeliği'nin 119. maddesi gereğince Cizre Kaymakamı Şenol Koca başkanlığında, üyelerin iştirakiyle toplanarak,

"İnsanlarda şüpheli ısırık vakalarının, Sağlık Grup Başkanlığı'nca gerekli tedavi, aşılama ve kontrollerin yapılmasına, Köyün söz konusu kanun gereği 6 ay süreyle kordona alınmasına, Hayvan giriş ve çıkışlarının kordon kalkana kadar 6 ay süreyle yasaklanmasına, sahipsiz kedi ve köpeklerin itlaf edilmesine, kuduz şüphesi olan hayvanların imha edilmesine ve hayvan hastalıklarında, Tazminat Yönetmeliği'ne göre işlem yapılmasına; ancak şüpheli havanların sahipleri hayvanlarının öldürülmesine rıza göstermez ise, kuduz aşısı ile tedavi altına alınmak şartıyla hayvan nevilerine göre bu yönetmelikte belirtilen karantina süresince masrafları hayvan sahibine ait olmak üzere karantinaya alınmasına, köyün giriş ve çıkış yoluna ‘kuduz risk alanı’ tabela asılmasına, hastalıkla ilgili 5996 Sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu'na uygun olarak, gerekli idari ve fenni tedbirlerin alınmasına, kararların birer suretinin üye kurum ve kuruluşlarına gönderilmesine, kararların uygulanmasına ve gerekli işlemlerin yapılmasına’  oy birliği ile karar alındı.

İlgili tedbirleri içeren Komisyon Kararı İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Çevre İlçe Kaymakamlıkları (Silopi, İdil ve Güçlükonak), Belediye Başkanlığı, İlçe Jandarma Komutanlığı, İlçe Emniyet Müdürlü, Toplum Sağlığı Merkezine ve Ziraat Odası Başkanlığı kurumlarına bildirildi.

Ölen hayvandan alınan numunenin ardından, geri kalan kısmı, Ulaş Köyü'nde Muhtarlık ve Belediye ekiplerince 3 metre derinliğinde kazılan çukura gömülerek, üzerine sönmemiş kireç döküldü.    (Abit Dündar -İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir