• DOLAR 32.37
  • EURO 34.966
  • ALTIN 2325.351
  • ...
Günlük beslenmeye dikkat
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BURSA- Yoğun iş temposu ve hareketsiz geçen saatler yeme alışkanlıklarını etkiliyor; düzensiz ve sağlıksız beslenme, kolesterolün yükselmesine neden oluyor. Özellikle dışarıda yenen yemeklerde ızgara ve salatayı tercih etmek, kalp sağlığını korumak için etkin bir yöntem.

Spordan uzak yaşamak ve yağ oranı yüksek yiyecekler tüketmek, kan yağlarının yani kolesterolün yükselmesine neden oluyor. Kolesterol yüksekliği de kalp damar hastalıklarına ve kalp krizine davetiye çıkarıyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Gülay Hamzaoğlu, kolesterol sorunu bulunan kişilerin eğer dışarıda yemek yiyecek ise yağ içeriği en düşük olan besinleri tercih etmesi gerektiğini belirterek, “İş hayatında bazılarımız sık sık dışarıda yemek yemek zorunda kalabiliriz. Bu durumda salata ve ızgarada pişmiş et yemekte fayda var. Vücuttaki kolesterolü artıran faktörlerin başında yağ oranı yüksek yiyecekleri tüketmek geliyor. Kolesterolü düşürmenin yolu, yağ oranı düşük yiyeceklerle beslenmekten geçiyor” dedi.

Kolestrol Nedir?

Kolesterolün tanımını yapan Hamzaoğlu, “Kolesterol insan vücudunda doğal olarak bulunan yağa benzer bir madde. Hem vücutta yapılıyor hem de dışarıdan hayvansal besinlerle alınıyor. Özellikle hayvan etleri ve yumurta sarısı kolesterol açısından zengin. Ayrıca kırmızı et, kanatlı hayvan etleri (derileri), deniz ürünleri (karides, kalamar gibi),süt ve süt ürünleri ile tereyağı da kolesterol içeriyor.”diye konuştu

Günlük Beslenmeye Dikkat!

Kalp sağlığı için beslenmede yağ tüketimine ve kolesterol içeren besinlerin tüketimine dikkat etmek gerektiğini belirten Diyet uzmanı Hamzaoğlu, “Günlük 1 tatlı kaşığı yağ yerine 6-8 adet fındık veya 2 adet ceviz tüketmek yeterli. Bir tatlı kaşığı yağ yerine 5 adet siyah veya yeşil zeytin tercih edilebilir. Besinlerde bulunan ve görünmeyen doymuş yağları azaltmak için az yağlı veya yağsız et, süt, peynir ve yoğurt tüketilmeli. Hayvansal gıdalar grubunda yer alan tavuk, balık ve kırmızı et belirli miktarlarda kolesterol içeriyor. 100 gr orta yağlı bir balıkta yaklaşık 85 mg, 100 gr derisiz tavuk etinde 80 mg ve 100 gr dana etinde 90 mg kolesterol bulunuyor. Önemli olan bu besinlerin ne sıklıkla ve hangi miktarda yenildiği. Bu besinlerin içerdiği farklı yağ asitlerinden yararlanabilmek için yağsız kırmızı etin haftada 1-2 kez, yaklaşık 100 gr tüketilmesi öneriliyor. Haftada 2 kez, haşlanmış 1 tam yumurtanın 1 dilim beyaz peynir (30 gr) yerine yenmesi yararlı. Dikkat edilmesi gereken, o hafta başka besinlerin içerisinde yumurta olmaması. Tatlı tüketiminde ise ağır hamur tatlılar yerine haftada 1-2 gün, protein ve kalsiyum içeriği yüksek sütlü tatlılar tercih edilmeli.”önerilerinde bulundu.

Sağlıklı  Beslenmenin Püf Noktaları

Beslenmede posalı besinlerin yani sebze, meyve ve bakliyat tüketiminin artırılması gerektiğinin altını çizen Hamzaoğlu, “Beyaz ekmek yerine kepekli, çavdar veya yulaf ekmeğini tercih etmek, kabukları ile yenebilen meyveleri kabuğuyla tüketmek, meyve suyu içmek yerine meyvenin kendisini yemek, pirinç pilav yerine bulgur pilavını tercih etmek, haftada 2-3 kez protein içeriği yüksek kuru baklagiller tüketmek, kalp sağlığı açısından önemli.”ifadelerini kullandı.

“Günde 3 ana, 3 ara öğün olmak üzere toplam 6 öğün azar azar ve sık beslenmek önemli.”diyen Hamzaoğlu, Böylece vücudun çalışma hızı artarak kolesterolün dokularda kullanımı sağlanmış oluyor. Susamadan su içmek, gün içinde 8-10 su bardak su tüketmek de sağlık için çok önemli. Seyahat durumunda ya da dışarıda yemek yendiğinde mönüdeki yağ oranı en düşük olan salata ve ızgaralar tercih edilmeli.”şeklinde konuştu. (Zeki Aras-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir