• DOLAR 32.604
  • EURO 34.762
  • ALTIN 2499.047
  • ...
"Ayasofya Camisi İstanbul'un sembolü"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

VAN- Anadolu Gençlik Derneği Van Şube Başkanı Nazım Yakut, Vanlıları İstanbul’un Fethine programına davet etti.

Anadolu Gençlik Derneği Van Şube Başkanı Nazım Kurt,31 Mayıs Cumartesi günü fethin sembolü Ayasofya Camisinde saban namazı kılınacağını belirtti.

Kurt, Anadolu’yu İslama açan inancın fütuhat anlayışı olduğunu ifade ederek, “Elbette İslam’ın bu coğrafyada varlığının teminatı da genç neslin yüreklerine yerleştirilmiş fütuhat anlayışı olacaktır. Fetih şuurundan yoksun bir gençlik kardeşleri için yaşamanın ve ölmenin ne demek olduğunun da çok uzağında kalacaktır.” Dedi.

Kurt davet açıklamasında daha sonra, “İstanbul modern zamanların ortaya çıkardığı herhangi bir metropol kent olmadığını belirten Yakut, “İstanbul, dünyanın gidişatına yön vermiş, İslam âlemine payitahtlık yapmış, İslam birliğinin ve İslam kardeşliğinin timsali olmuş bir şehirdir. İstanbul, Mekke’nin, Medine’nin ve Kudüs’ün teminatı olmuş bir beldedir. İstanbul, Endonezya’dan Fas’a İslam coğrafyasının bağımsızlığının garantörü olmuş bir merkezdir.” İfadelerine yer verdi.

Ayasofya Camisinin İstanbul’un sembolü olduğunu dile getiren Kurt, “İslam’ın Avrupa’daki varlığının tacıdır. İstanbul’un İslam şehri oluşunun en kadim nişanesidir. 1934 yılında hukuksuz bir şekilde Bakanlar Kurulu kararı müze haline getirilen Ayasofya yıllardır mahzun bir haldedir. Ayasofya’nın müzeye dönüştürülmüş olması kendini bu coğrafyaya, bu coğrafyayı da kadim bir medeniyetin fütuhat anlayışına bağlayan herkes bu mahzunluğu yüreğinde hissetmektedir. Ayasofya Camii’nin açılması talebinin ne Sultan Ahmet Camii’nin ne de Firuz Ağa Camii’nin cemaate yetip yetmemesiyle bir ilgisinin olmadığını bu coğrafyanın tarihine duyarlı olan herkes bilmektedir. Ayasofya’nın gerçek hükmü şahsiyetine kavuşturulması, İslam’ın bu coğrafyadaki belirleyiciliğinin bir teminatıdır. Aynı zamanda milletimizin iradesinin tecellisidir.” İfadelerini kullandı. (Hacı Yılmaz-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir