• DOLAR 32.546
  • EURO 34.92
  • ALTIN 2425.897
  • ...
Eski hükümlüye özel sektörde iş bulma projesi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

MERSİN- Mersin Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü (İŞKUR), Mersin Cumhuriyet Başsavcılığı Koruma Kurulu Başkanlığı ve Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) ortaklığında yürütülen “Özel Sektörde Eski Hükümlü İstihdamı Projesi”nin değerlendirme toplantısı MTSO toplantı salonunda yapıldı.

Toplantıya, Cumhuriyet Başsavcılığı Koruma Kurulu Başkanı Cumhuriyet Savcısı Salim Çevik, Toroslar Belediye Başkanı Hamit Tuna, Mersin İŞKUR İl Müdürü Mustafa Kutlu, MTSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Nuh Güngör Yüksel, eğitmenler, proje kapsamında ‘Süs Bitkileri Yetiştirme Kursu’nu bitiren eski hükümlüler ve İŞKUR kursiyerleri katıldı.

Toplantıda konuşan Mersin Cumhuriyet Başsavcılığı Koruma Kurulu Başkanı Cumhuriyet Savcısı Çevik, herhangi bir nedenle cezaevine giren insanların, cezalarını tamamlayıp çıktıktan sonra ‘eski hükümlü’ sıfatıyla toplumda dışlandıklarını, iş bulamadıklarını ve aileleriyle de büyük sıkıntılar yaşadıklarını söyledi.

Koruma Kurulu olarak özel sektöre eski hükümlüler için iş başvurusu yaptıklarında, bu insanların suç işlemeyeceğinin garantisinin istendiğine işaret eden Çevik, “Hiç kimsenin suç işlememe gibi bir dokunulmazlığı yoktur, herkes suç işleyebilir. Ama şunun garantisini verebiliyorum, suç işlemeyi meslek haline getirmemiş her insan eline verilecek son şansı çok iyi kullanıyor. Bu insanlar işlerini kaybetmemek için büyük emek sarf ederek, fedakarca çalışıyorlar. Çünkü ‘ben zaten toplumdan dışlanmışım, eğer bu işi de kaybedersem bir daha iş bulamam’ diyerek, diğerlerinden çok daha fazla emek sarf ediyorlar” diye konuştu.

Çevik, Türkiye genelinde yaklaşık 500 eski hükümlünün işe yerleştirilmek için Koruma Kurullarına başvurduğunu belirterek, “Bunlardan işe yerleştirilenlerin sayısı ise sadece 16’sı Mersin’de işe yerleştirildi” dedi.

Mersin İŞKUR İl Müdürü Mustafa Kutlu ise işsizliğin bugün sadece Türkiye’nin değil, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin de en büyük sorunu olduğunu vurguladı.

İşsizliğin sosyal, siyasal, psikolojik ve güvenlik açılarından da birçok sorunu beraberinde getirdiğine işaret eden Kutlu, şunları söyledi: “Eski hükümlüler, dezavantajlı gruplar içerisinde ayrıca özel olarak çalışılması gereken bir sosyal sorumluluk olgusu olarak karşımıza çıkmaktadır. Eski hükümlülerin toplum içinde sürekli potansiyel suç unsuru olarak görülmeleri, başarısız kişiler olarak algılanmaları, toplumsal dışlanmışlık ile toplumsal hayat içinde yeniden cezalandırılmaları, onları çaresizliğe itecek ve yeni bir başlangıç yapma umutlarını ortadan kaldırabilecektir.”

Toroslar Belediye Başkanı Hamit Tuna ise yaptığı konuşmasında, “Eski hükümlülere yönelik bu projenin uygulaması bizim park müdürlüğünde oldu ve kursiyerlerimizle zaman zaman birlikte olduk. Çok doğru bir proje. Biz toplumun her kesiminde olumsuz yaşayan ya da toplumda ötekileştirilmek suretiyle farklı noktalara gitme ihtimali olan insanları topluma yeniden kazandırabilmek için bugünden sonra da olabilecek her türlü projede varız” ifadelerini kullandı.

MTSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Yüksel’in konuşmasının ardından projeye ilişkin bilgilerin de verildiği toplantı, eski hükümlülere yönelik ‘Süs Bitkileri Yetiştiriciliği’ kursunu tamamlayan eski hükümlülere sertifikalarının verilmesiyle sona erdi. (Osman Öksüz-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir