• DOLAR 32.383
  • EURO 35.091
  • ALTIN 2326.314
  • ...
Türkiye`de 40 bin MS hastası var
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BATMAN - Kronik bir bağışıklık hastalığı olan MS hastalığıyla ülkede yaklaşık 40 bin kişinin mücadele ettiğini belirten uzmanlar, hastalığın erken tanısının olmadığını belirtti.

Batman Bölge Devlet Hastanesi doktorlarından Nöroloji Uzmanı Banu Gümüştaş, "Uluslararası MS Federasyonu ve Dünya Sağlık Örgütü`nün ortak kararı ile her yıl Mayıs ayının son Çarşamba günü, Dünya MS Günü ilan edildiğini söyledi.

Gümüştaş, “MS, genç erişkinlerde en sık özürlülüğe neden olmaktadır. MS`in beyin ve omurilikten oluşan merkezi sistemine ait kronik bir bağışıklık hastalıktır” ifadelerini kullandı.

MS’in genel itibariyle 20-40 yaş arasında görüldüğüne dikkat çeken Dr. Gümüştaş, “MS, kadınlarda erkeklere oranla iki kat daha fazla görülmektedir. Ülkemizde yaklaşık 40 bin kişi bu hastalıkla mücadele etmektedir. Sağlık şartlarının iyi olduğu bölgelerde yaşayan insanlar MS’e karşı bağışıklık sağlayacak faktörlere maruz kalmadığından bu bölgelerde daha sık görülmektedir.” dedi.

“Hastalığın erken tanısı yok”
Hastalığın erken tanısının olmadığını vurgulayan Gümüştaş, “Bu hastalıkta hareket sistemi etkilenince; aşırı yorgunluk, tek kolda veya vücudun yarısında kısmi felç ve her iki bacakta güçsüzlük görülür. Duyu sistemi etkilendiğinde; kol ve bacaklarda uyuşma, yanma, duyu azalması veya artması olur. Beyincik etkilendiğinde; denge bozukluğu, konuşma güçlüğü, ayakta dik duramama gibi sıkıntılar yaşanır. Göz ve beyin etkilendiğinde ise; gözde görme kaybı veya görme alanında lekeler meydana gelir. Hastalığın erken tanısı olmamakla beraber, hastadan alınan bilgiler, sinir sitemi ve laboratuar yöntemiyle teşhis konulmaktadır.

MS tedavisinde yaşam boyu egzersiz önemlidir, tedavinin önemli bir kısmıdır. Özellikle zeytinyağlı taze sebze ve meyveler tüketilmelidir. Donmuş gıdalardan, aşırı güneşten kaçınılmalı, sigara ve alkolden uzak durmalı. MS bulaşıcı değil, ancak gebelik risk faktörü olduğundan tek çocukla yetinilmelidir.” diye konuştu.    (M.Fatih Akgül - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir