• DOLAR 32.33
  • EURO 35.091
  • ALTIN 2291.65
  • ...
israil`in Ürdün Endişesi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

israil’le Türkiye arasındaki Mavi Marmara Gemisi krizinin ve BM’nin bu konuda yayınladığı İsrail yanlısı raporun ardından Türkiye’nin İsrail’le diplomatik ilişkileri ikinci katip düzeyine indirerek İsrail büyükelçisini ülkesine göndermesi ve Mısır’da İsrail’in hava saldırısıyla Mısır askerlerini öldürmesinin akabinde halkın ayaklanarak İsrail büyükelçiliğine saldırmasının ardından İsrail büyükelçisinin ülkeyi terk etmesi Ürdünlülere cesaret kaynağı oldu.

Ürdünlü aktivistler Facebook üzerinden başlattıkları kampanya ile halkı yarın ülkedeki İsrail büyükelçiliğinin kapatılması için gösteriler düzenlemeye çağırdı. Ürdün’deki bu hareketlenme her ne kadar İsrail’de endişeye yol açsa da Ürdün hükümetinin böyle bir gösteri düzenlendiği takdirde zor kullanarak kısa sürede gösterileri bastıracağı tahmin ediliyor.

Türkiye’nin İsrail Büyükelçisi’ni ülkesine göndermesinin, Mısır’da da geçtiğimiz Cuma gecesi İsrail büyükelçiliğine saldırının ardından İsrail büyükelçisinin ülkeyi terk etmesi üzerine Ürdün’deki aktivistlerin ülkelerindeki İsrail büyükelçiliğinin kapatılması için gösterilere çağırmasıyla beraber İsrail’i endişe kapladı.

Geçtiğimiz Salı günü Maarif Gazetesi İsrail dışişleri bakanlığından bir kaynağın şu sözlerini aktardı: ‘Ürdün Kralı 2. Abdullah’a şu an baskı büyük.’

Gazete sözlerini şöyle sürdürdü: ‘Ürdünlüler Türklerin büyük diplomatik heyeti Ankara’dan nasıl kovduklarını, İsrailli diplomatların nasıl da Ankara’dan kaçmak zorunda kaldıklarını gördükten sonra İsrailli diplomatı ülkelerinde tutmaları çok zor olacak. Zira Ürdün’de genel kamuoyu ve elit tabaka İsrail ile ilişkilerin normalleşmesine karşıdır.’

israil zor günler yaşıyor

Normalleşme karşıtları ve aktivistler Mısır’daki İsrail büyükelçiliğine saldırı düzenlenmesinin akabinde Facebook üzerinden Ürdün’deki büyükelçiliğin de kapatılması için Perşembe günü gösteriler düzenlenmesi çağrısında bulunmuştu. Resmi kesimlerin bu çağrıya ne tepki verdikleri henüz bilinmemekle beraber hükümetin aylardır sıkı korum altında tutulan İsrail büyükelçiliğini hedef alan herhangi bir gösteriyi zor kullanarak bastırması bekleniyor.

İsrail gazetesi son olarak Ürdün’de İsrail büyükelçiliğinin varlığından duyulan kızgınlık ile Kral 2.Abdullah’ın açıklamaları arasında bağlantı kurdu. Gazete Kral 2. Abdullah’ın şu sözlerine yer verdi: ‘İsrail şu anda daha önce hiç olmadığı kadar zor bir durumda. Ben bir İsrailli olsaydım çok korkardım.’

Kral 2. Abdullah ayrıca İsrail’de yükselen ‘Filistin için alternatif vatan’, ‘Filistin devleti Ürdün topraklarında kurulmalıdır’ çağrılarından duyduğu rahatsızlığı ve kızgınlığı da dile getirdi.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir