• DOLAR 32.574
  • EURO 34.873
  • ALTIN 2432.771
  • ...

BİTLİS-Bitlisin Hizan ilçesinde ikamet eden Faruk Yılmaz, işsizlikten dolayı internette yapımını izleyip üretimine başladığı elektro gitarları 9 ülkeye ihraç ediyor. Yılmaz, Ekonomi Gazetesinin düzenlediği `İhracatın Yıldızları` adlı yarışmada da birinci oldu.

Bu işe başladığı zaman kimsenin kendine inanmadığını söyleyen Faruk Yılmaz, hatta ilk seferlerde birkaç tane yaptığını ama satıcı bulamadığından dolayı gitarları sobada yaktığını belirtti.

“Silah dipçikleri yapmaktansa, gitar yapmayı tercih ettim”
Ceviz kütüğünden silah dipçikleri yaparken ellinde kalan ceviz kütüklerini tüketmek ve merak sardığı gitarı yapmakla bu işe başladığını belirten Yılmaz, nasıl yapılacağını bilmediği için ilk iş olarak internette gitar üretimiyle ilgili videoları izlediğini söyledi.

Yılmaz, elektro gitarın yapımına başlamadan önce çevresindeki insanlar ve hatta ailesinin bile kendisini işi başaramayacağını belirterek, “Herkes bana bu işi yapamayacağımı ve bu işten para kazanamayacağımı söyleyip duruyordu.  Ben de elimde kalan ceviz kütüklerini silah dipçikleri yapmaktansa, gitar üretimini yapmaya karar verdim.” Dedi.

“İnsan önce kendine özgüven duyması lazım”
İlk yaptığı 7-8 gitar çok kötü çıktığını sözlerine ekleyen Yılmaz, “Bunları yaktım. internet ortamında gitar yapımıyla ilgili videoları izledim.  Hem sorduklarımdan aldığım cevaplar, hem de kendi gayretimle gitar yapmayı öğrendim. Her şeyden önce bir şeye öncelikle insanın kendisi inanması lazım. Kendine güvenen insanın başaramayacağı hiçbir iş olamaz. Kendime olan özgüvenimle artık gitar üretimini tamamen yapabiliyorum.”  İfadelerine kullandı.

“İşe başlarken paramda gitarımda yoktu”
Bu işe başlarken kendine ait bir gitarın ve alabilecek kadar parasının dahi olmadığını söyleyen Yılmaz, “ Ne gitarım vardı ne de gitar alacak param vardı. Bizim bölgemizde yetişen ceviz ağacı ve diğer ağaçlarını değerlendirip elimden geldiği kadarınca başarmaya çalıştım. Ayrıca pek çok işsiz genç gibi ben de işsizdim. Hizan gibi bir ilçede ne iş yapabilirim diye çok düşündüm. İşsizlikten dolayı hem gitar yapıp çalayım hem de satayım diye düşündüm. Belki gitarı tam olarak çalmayı öğrenemedim ama çok şükür yapmayı öğrendim, ilk kez internet üzerinde yurt içine satışlarına başladım. Ürettiğim gitarları internet üzerinde yaklaşık 9 ülkeye ihraç ediyor. Yaptığım işte para kazanıyor. Üretimini yaptığım gitarın malzemelerini yurt dışında temin ediyorum.” Şeklinde konuştu.

“Makine teçhizatı için desteğe ihtiyacım var”

Makine teçhizatında eksiklerinin olduğunu bu konumu hakkında yetkililerden destek beklediklerini belirten Yılmaz, daha sonra şu ifadelere yer verdi: “ürettiğim gitarlar tamamen el emeği, göz nurudur. Bunu daha iyi geliştirmek ve seri üretimini yapmak için makine ekipmanına ihtiyacım var. Elbette bu mesleğin desteklenmesi gerekiyor.  Tüm yetkililerden de destek talebinde bulunuyorum.”

“Kullandığımız ceviz ağacı meyve vermemesi lazım”
Elektro gitarın yapılışından da kısaca bahseden Yılmaz, “Kullandığımız ceviz ağacının meyve vermemesi lazım. Çünkü meyve veren bir ağaç benim işime yaramıyor. Ürün vermeyen bir ağacı kesip belli ölçülerle kalas haline getirdikten sonra fırınlama dediğimiz su buharı ile pişiriyoruz. Bu yaklaşık bir hafta boyunca pişiriliyor. Ardından bu ağaçları Güneşli havada iki ay boyunca bekletip kurutuyoruz. Bu şekilde kuruduğu için biraz hafif hale geliyor. Ayrıca hem gözenekleri kapanıyor hem de daha sağlam, daha dayanıklı hale geliyor.” İfadelerine yer verdi.

“İhracat Yıldızları yarışmasında birinci oldum”
Ekonomi Gazetesi tarafından düzenlenen ‘İhracatın Yıldızları’ adlı yarışmadan `Kreatif` dalında Türkiye birincisi olan Faruk Yılmaz, bu ödülü alırken çok mutlu olduğunu, bu ödülü hem kendi adına hem de Bitlis adına aldığı için ayrıca çok sevindiğini kaydetti. (Şükrü Tontaş-İLKHA)