• DOLAR 32.598
  • EURO 34.808
  • ALTIN 2496.897
  • ...
Abdulkadir Geylani anma etkinliği düzenlendi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

SİİRT - Kurtalan’da (SAGED) Abdulkadir Geylani Eğitim ve Kültürünü Yaşatma Derneği tarafından Seyit Abdülkadir Geylani ve torunları için anma programı düzenlendi.

Kurtalan ilçesi Teylan Köyü Geylani Külliye´sinde düzenlenen etkinliğe Irak’tan Cezayir’den ve Suriye’den alimler ile AK Parti Siirt Milletvekili Osman Ören, Kurtalan İlçe Kaymakamı Mustafa İmamoğlu, Türkiye`nin farklı illerinin yanı sıra kanat önderleri, Seyyid Abdulkadir Geylani´nin Siirt`te ve İstanbul´da yaşayan torunları, çeşitli üniversitelerden akademisyenler, çok sayıda STK temsilci ve üyeleri ile çok sayıda vatandaş katıldı.

Kur´an-ı Kerim tilavetiyle başlayan etkinlikte Türkçe, Kürtçe ve Arapça Mevlid-i Şerif okutuldu. Daha sonra Sakalı Şerif ve türbe ziyareti yapıldı. 2 gün süren etkinlik, davetlilere yemek ikramıyla sona erdi.

Şeyh Abdulkadir Geylani´nin 26´ıncı kuşak torunu olan Şeyh Muhammet Akif Ceylan, her yıl Mayıs ayının son haftasında planlanan etkinliklerle Seyyit Abdulkadir Geylani ve torunlarını andıklarını söyledi.

Ceylan, “Ecdadının kültüründen kopuk bir insanın yapacağı bir şey yoktur. Bizim çok şanlı bir kültürümüz var. Ecdatlarımızın İslam alemine yaptığı hizmetler sayılamayacak kadar büyük şeylerdir. Bir Müslüman kendi büyüklerini, bildikçe şanlı tarihini, öğrendikçe hele Resulullah’ı iyi tanıdıkça Resulullah’ın varisi olan evliya ve ashabın şanlı tarihini bildikçe biz nasıl bir milletmişiz, nasıl bir İslam alemiymişiz onu öğreniriz. Gayemiz kültürümüzü gençlerimize aktarmak, bilmeyen insanlarımızın hafızalarına tekrar yerleştirmektir. Bir Müslüman insan başka kavimler gibi olamaz. Müslüman Allah’ın emirlerine uydukça maddi ve manevi bir ilerleme olur. Allah’ın emirlerinde gevşeklik yapılırsa zayıflık olur. Milletimize de devletimize de faydası olmaz.” dedi.

Abdulkadir Geylani´nin 27. kuşak torunu Muhammed Sıddık Ceylan ise, “Burada yatan zatların tanıtımını belki daha çok dünyaya açmalıyız. Burada dedelerimiz büyük Şeyh Hasan Hazretleri, Şeyh Halit hazretlerinin tarihe baktığımızda 650 yılla yakın burada ilim irfan ehli olarak hizmet etmişler.” ifadelerini kullandı.

Programda konuşan AK Parti Siirt Milletvekili Osman Ören de, “Bu bölge insanı çok acılar çekti, ancak büyüklerimizin bizlere verdiği manevi destekle ayaktayız ve kardeşliğimizi koruyoruz. Bu bölgenin üzerinde oynanan hiçbir oyun hiçbir şekilde tutmayacak. Bu bölge insanın büyüklerimiz sayesinde kardeşlikten başka bir şey düşünmeyecek Allah büyüklerimizi üstatlarımızı başımızdan eksik etmesin.” diye konuştu.

Etkinliğe gelen vatandaşlarda, her sene yapılan etkinliğe geldiklerini ve bol bol dualar ederek geleneği sürdürmeye çalıştıklarını belirttiler.  (M.Fatih Akgül - İLKHA)

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir