• DOLAR 32.589
  • EURO 34.858
  • ALTIN 2507.951
  • ...
Cumhuriyet Döneminde Kaldırılan `tuğralar` Geri Getirilecek
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

AK Parti İstanbul Milletvekili ve Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Şentop, Türkiye Cumhuriyeti Dahilinde Bulunan Bilumum Mebanii Resmiye ve Milliye Üzerindeki Tuğra ve Methiyelerin Kaldırılması Hakkında Kanun`un yürürlükten kaldırılmasına dair kanun teklifi verdi.

Şentop`un TBMM Başkanlığı`na sunduğu teklifin gerekçesinde, 1927 tarihli "Türkiye Cumhuriyeti Dahilinde Bulunan Bilumum Mebanii Resmiye ve Milliye Üzerindeki Tuğra ve Methiyelerin Kaldırılması Hakkında Kanun`un saltanatı hatırlatan simge ve işaretleri ortadan kaldırmayı, görünür olmaktan çıkarmayı amaçladığı belirtildi.

Dönemin şartları göz önüne alındığında bir anlama sahip görülebilecek bu kanunun artık gerekliliği ve mantığı kalmadığının vurgulandığı gerekçede, bu kanunun ayrıca tarihi eserlerin orjinalliklerinin bozulmasına yol açtığı da belirtildi. Gerekçede, "Tarihi eserlerin orjinalliklerine halel getirecek teşebbüslerin zemini haline getirilen bu kanunun yürürlükten kaldırılması hem milletimizin hem medeniyetimizin hem de bütün insanlığın ortak değerlerinin tahrip tehdidinden kurtarılması anlamına gelecektir" denildi.

AK Parti Kocaeli Milletvekili Zeki Akgün de aynı içerikteki kanun teklifini TBMM Başkanlığı`na sundu.

İSKAN KANUNU`NDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEKLİF


Öte yandan AK Parti Artvin Milletvekili İsrafil Kışla da İskan Kanunu`nda değişiklik yapılmasına ilişkin kanun teklifini TBMM Başkanlığı`na sundu.

Teklif, İskan Kanunu`na eklenen geçici madde ile Yusufeli İlçe merkezinin ilgili kanun ile belirlenen alana naklinde, bu alana iskan edilecek aileler ile Yusufeli barajı ve hidroelektrik santralı yapımından etkilenen köyler için yeniden yapılacak iskan etüdleri sonrasında belirlenecek alanlarda iskan edilecek ailelerin, hak sahipliği ve borçlandırılmalarının Bakanlar Kurulunca belirlenecek usul ve esaslara göre yürütülmesini öngörüyor.

Teklif ile Yusufeli Barajının yapımı nedeniyle eski yerleşim yerlerinin tamamen sular altında kalan Yusufeli ilçe merkezinde ve köylerde yaşayan ailelerin yeni yerleşim yerlerine nakillerinde mağdur olmamaları ve Yusufeli ilçesinin sosyal ve idari bütünlüğünün bozulmaması için devlet eliyle iskan edilme koşullarının yeniden belirlenmesi amaçlanıyor.

AA

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir