• DOLAR 32.523
  • EURO 34.786
  • ALTIN 2421.6
  • ...
Dışişlerinden Ukranya'daki seçimlerle ilgili değerlendirme
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

HABER MRK – Ukranyadaki Devlet Başkanlığı seçimleri ile ilgili yazılı bir açıklama yapan Dışişleri Bakanlığı, “Komşumuz ve stratejik ortağımız Ukrayna’da Devlet Başkanlığı seçimlerinin 25 Mayıs’ta halkın geniş katılımıyla gerçekleştirilmiş olmasını memnuniyetle karşılıyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.

Katılım oranının yüksek olmasının memnuniyet verdiği kaydedilen açıklamada; “Ukrayna halkına, ülkelerinin birliği, istikrarı ve istikbali için seçimlere yüksek bir katılım göstererek sergiledikleri demokratik olgunluk ve irade dolayısıyla tebriklerimizi iletiyoruz.

Uluslararası kuruluşlar ile çeşitli ülkelerden çok sayıda gözlemcinin izlediği seçimlerin demokratik standartlara uygun olarak özgür ve adil bir biçimde gerçekleştirildiği hususunda şüphe bulunmamaktadır. Hem uluslararası kuruluşlar bünyesinde hem de ikili düzeyde ülkemizden gözlemcilerin de izlediği seçimlerin sonuçları halkın tercihini ve iradesini yansıtmıştır.”denildi.

Ukranya’da yaşanan krize de değinilen açıklamada; “Bu çerçevede, Devlet Başkanlığı makamınca elde edilen meşru ve demokratik yetkinin, ülkenin uzun süredir içinde bulunduğu krizin halkın tüm kesimlerini ve ülkenin tüm bölgelerini kapsayan katılımcı ve anlamlı bir diyalog süreciyle aşılması için çok önemli bir fırsat yarattığı kanaatindeyiz. Esasen seçimler öncesinde yuvarlak masa toplantılarıyla başlatılmış olan bu diyalog sürecinin, yeni Devlet Başkanının göstereceği siyasi irade ve kararlılıkla, bundan sonra daha da güçlenerek tüm toplum kesimlerinin talep ve kaygılarının karşılanabileceği bir uzlaşı zeminine dönüşeceği ümidini taşıyoruz. Bu amaçla, kamu düzenini bozan kanun dışı tüm eylemlere, işgallere ve hukuka aykırı her türlü şiddete son verilmesi ve taleplerin demokratik mecralarda ifade edilmesi şarttır.

Ukrayna’da devam eden krizin diyalogla sona erdirilerek, siyasal istikrarın yeniden sağlanması ve ülkenin refah ve ekonomik kalkınma yolunda ilerlemeye başlaması en büyük temennimizdir. Bundan bölgemiz ve ilgili tüm ülkeler de kazançlı çıkacaktır. Bu süreçte, Türkiye, Ukrayna’yla yakın işbirliğinde bulunmaya ve çeşitli alanlardaki tecrübelerini paylaşmaya devam edecektir.

Bu vesileyle, 300 bin soydaşımızın yaşadığı Kırım’daki fiili durumun da Ukrayna’nın toprak bütünlüğü ve temel insan hak ve özgürlüklerinin korunması dahil uluslararası hukuk çerçevesinde diplomatik yollardan çözüme kavuşturulması yönündeki görüşümüzü tekrar vurguluyoruz.”denildi.(İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir