• DOLAR 32.564
  • EURO 34.905
  • ALTIN 2428.56
  • ...
YYÜ'den safra yolları hastalığı olanlara iyi haber
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

VAN - Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Dursun Odabaş Tıp Merkezi bünyesinde Safra yollarını inceleyen bir yöntem olan Endoskopik Retrograd Kolanjio Pankreatografi (ERCP) işlemini Van’da ilk kez yapılacak.

“Hastalarımız artık başka illere sevk edilmeyecek”

Genel Cerrahi Uzmanı Doç.Dr. Özgür Kemik yeni yöntemle bölgedeki hastaları başka illere gönderme gereği duyulmayacağını belirterek, “Safra yollarını inceleyen bir yöntem olan Endoskopik Retrograd Kolanjio Pankreatografi (ERCP) işlemini artık Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi bünyesinde yapmaya başladık. Bundan önce burada bu işlem gerçekleştirilmiyordu. Hastalarımızı Erzurum ve Diyarbakır’a gönderiyorduk. Ama bundan sonra, sayın rektör hocamızın, Başhekimimizin bir proje kapsamında aldığımız Duodenoskop (Yan Görüşlü Endoskop) aleti ile bu işlemleri artık burada yapmaya başladık. Artık hastalarımız bundan dolayı başka illere sevk edilmeyecek. Bu yöntem ile özellikle safra yollarında engel teşkil eden taş, tümör gibi sarılıklarda uygulanan bir yöntemdir. Bu işlemde hastaya sadece sakinleştirici verilir, uyutmadan yapılabilmektedir. Bunun avantajı günü birlik yapılabilmesi, başarılı geçtiği taktirde ertesi gün hastayı taburcu edilebilmekteyiz. En fazla 15 dakika, bir saat arası bir sürede işlem tamamlanmış oluyor ve bu bölgede hastaları başka illere gönderme gereği duyulmayacaktır.” ifadelerini kullandı.

“ERCP işlemi Van’da ilk defa yapıldığı için kıymetli bir prosedür”

Gastroenteroloji Uzmanı Doç.Dr. Cumhur Dülger ERCP işleminin acil şartlarda 48 saat içinde yapılması gereken bir işlem olduğunu ifade etti. Dülger,  “Yani safra yoluna büyük çağlı bir taş takıldığı zaman 48 saat içinde müdahale eğer olmazsa hastaların ölüm oranları çok artıyor, ameliyat olsa dahi. Tabi memleketimiz kış memleketi, uçak ve karayolu imkânı her zaman bulunmayabiliyoruz, özellikle kış aylarında. Bilhassa bundan dolayı gelen acil hastalarda 48 saat içinde müdahale imkânı tanıdığı için ve Van’ımızda da ilk defa yapıldığı için kıymetli bir prosedür, milletimize hayırlı olsun.” şeklinde konuştu. (Hacı Yılmaz-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir